АКТУАЛЬНО

Повстанці-туареги заявили про підтримку України у боротьбі проти «Вагнера»

Повстанці-туареги, які успішно атакували бойовиків ПВК «Вагнер» у Малі, підтвердили наявність контактів з Україною. Про це в інтерв’ю французькому виданню Contre-Poison розповів представник руху CSP-DPA Мохамед Елмаулуд Рамадан.

«Співпраця з українцями перебуває на першому етапі», – зазначив Рамадан, вказавши, що контакти були встановлені на початку 2024 року. Хоча він не уточнив конкретні рівні підтримки з боку України, лідер повстанців попросив про військову допомогу, а також навчання бійців для ефективної боротьби з «вагнерівцями».

«Боротьба з російським імперіалізмом є глобальною боротьбою, тому що Росія становить загрозу всьому світу», – наголосив Рамадан. Він закликав до об’єднання зусиль для протидії впливу Росії в Африці.

Повстанці-туареги з угруповання CSP-DPA борються за незалежність регіону Азавад, який є історичною батьківщиною туарегів. У липні 2024 року стало відомо, що українські спецслужби співпрацюють з повстанцями в Малі, зокрема допомагаючи їм керувати безпілотниками.

Повстанці нещодавно розбили колону «вагнерівців» у місті Тінзауатен, що поблизу кордону Малі з Алжиром. Бій, що тривав 25 та 26 липня, призвів до великих втрат серед бойовиків ПВК «Вагнер», у результаті чого Росія почала перекидати додаткові сили до Малі.

Ця співпраця з українськими спецслужбами стала частиною глобальної боротьби проти російського впливу в регіоні та може посилити позиції туарегів у конфлікті на африканському континенті.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ