АКТУАЛЬНО

Проєвропейські сили виграють вибори в Болгарії

На місцевих виборах у Болгарії проєвропейські партії показали переконливі результати, посиливши свої позиції в низці великих міст. Однак інтрига залишається в Софії, столиці країни, де відбудеться другий тур між двома провідними парламентськими силами.

Як повідомляє інформаційне агентство “Європейська правда”, результати виборів свідчать про значну підтримку проєвропейських партій у Болгарії. Однак головною інтригою став другий тур виборів у Софії, де змагаються коаліція “Продовжуємо зміни” і “Демократична Болгарія” (ПЗ-ДБ) та партія ГЕРБ, яка традиційно має сильний вплив у місцевих органах влади.

ГЕРБ зберігає свої лідерські позиції в більшості великих міст, за винятком Софії, де, за даними Gallup International Balkan, кандидат від ПЗ-ДБ Василь Терзієв, відомий як один із найбільших болгарських IT-підприємців, упевнено лідирує з результатом у 38,8%. У другому турі він змагається з кандидатом від проросійських лівих Ванею Григоровою (19%).

Софія залишається одним із небагатьох місць у Болгарії, де ліві політичні сили демонструють значну підтримку. У разі перемоги Ванею Григорової це буде знаковою зміною в політичному полі столиці, якою ГЕРБ керувала протягом 17 років.

Однак остаточні результати виборів можуть змінитися, оскільки різниця між Ванею Григоровою та Антоном Гекімяном (кандидатом від ГЄРБ) становить лише близько 2%, згідно з даними екзит-полів.

Радикальна антиєвропейська і проросійська партія “Відродження” не змогла отримати очікувані результати на місцевих виборах, і це означає, що вона не призначатиме мера в жодному з великих міст.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ