АКТУАЛЬНО

Виробництво яєць в Україні досягло нових рубежів

Спроба повномасштабного вторгнення Росії не змогла серйозно зашкодити українській птахівничій галузі. Навпаки, ця сфера успішно відновилася і впевнено рухається вперед. Експорт української курячої м’ясної продукції та яєць також продовжує зростати, згідно з даними від SEEDS. Цю інформацію надав Сергій Карпенко, виконавчий директор Асоціації “Союз птахівників України” під час Українського Саміту з тваринництва.

“Наразі кількість птиці скоротилася лише на 10% порівняно з 2021 роком. Це свідчить про відновлення даної галузі. Виробництво бройлерів повністю відновлено, навіть за умови зниження чисельності населення і числа споживачів. Тут ключовий фактор – це наш експорт. За стабільних обсягів експорту в нас є можливість збільшувати виробництво, розширюватися і впроваджувати сучасні методи. Наразі ми експортували 322 тисячі тонн, що на 5% більше, ніж 2021 року. Експорт продовжує зростати, і за нормальної логістики ми можемо експортувати щонайменше ще 10 тисяч тонн щомісяця”, – вважає Сергій Карпенко.

На його думку, стабільний експорт стане запорукою стабільності цін і прибутковості на внутрішньому ринку.

“Отже, ми будемо заробляти як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку. Це стосується м’яса птиці. Наразі експортується 40% нашої продукції, але нам слід продовжувати збільшувати цей обсяг з огляду на відновлення і зростання всіх виробників. Зараз ми бачимо ситуацію, в якій виробництво яєць повернулося до рівня 2021 року. Якщо на початку року було зафіксовано спад місячних показників, починаючи з липня виробництво яєць перевершило дані попереднього року. Що стосується виробництва яєць, я вважаю, що 2023 рік стане першим роком у моїй довгій кар’єрі в асоціації, коли прибутковість буде найвищою. Уперше в літній період ціни на реалізацію яєць не впали нижче собівартості”, – додає виконавчий директор Асоціації “Союз птахівників України”.

На його думку, скорочення виробництва, що відбулося торік, позитивно позначилося на цінах цього року.

“Я вважаю, що ключовим фактором, який продовжуватиме впливати на прибутковість цього бізнесу, є експорт і переробка. На сьогоднішній день ми бачимо, що з 2003 року обсяги виробництва подвоїлися, і експорт також значно зріс. Сьогодні 80% нашої продукції спрямовується до країн Європейського Союзу”, – підкреслює Сергій Карпенко.

Щодо експорту яєць, за його словами, приблизно 60-70% української продукції спрямовують до країн Європейського Союзу.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ