АКТУАЛЬНО

Пропозиція Єгипту щодо вирішення конфлікту між Ізраїлем та Палестинською територією

Єгипет пропонує амбітний план для припинення війни між Ізраїлем і ХАМАСом у смузі Гази. Згідно з інформацією, представленою 25 грудня, план включає припинення вогню, етапне звільнення заручників та створення палестинського уряду фахівців для управління Газою та Західним берегом річки Йордан.

Перша реакція Ізраїлю та ХАМАСу була збентеженою, але не відкинута повністю, залишаючи можливість дипломатичного рішення конфлікту. План був представлений через посередництво Катару урядам Ізраїлю, США, європейських країн та ХАМАСу.

Біньямін Нетаньягу, прем’єр-міністр Ізраїлю, поки не прокоментував пропозицію прямо, але підтвердив намір продовжити військову кампанію в Газі. У своїй статті для The Wall Street Journal він визначив знищення ХАМАСу, демілітаризацію Гази та дерадикалізацію палестинського суспільства як передумови для миру.

ХАМАС офіційно не відповів на пропозицію, проте високопоставлений чиновник групи висловив невпевненість в зупинці агресії, наголошуючи на потребі завершити її повністю.

Єгипетські посадовці обговорили пропозицію з лідерами ХАМАСу та “Ісламського джихаду”.  План передбачає початкове припинення вогню на два тижні, під час якого обмінюватимуться заручниками. Протягом цього часу також обговорюватимуться умови подальшого припинення вогню та звільнення інших заручників.

Незважаючи на позитивний настрій стосовно єгипетської ініціативи, залишається невпевненість, чи призведе вона до прориву у звільненні заручників та припиненні війни. Запитання також залишаються щодо того, чи згодиться Ізраїль на пропозицію без додаткових пояснень.

Представник Білого дому відмовився коментувати план. У відповідності до плану, повинно відбутися поетапне припинення вогню, обмін заручниками та створення фахівців-уряду для Гази та Західного берега, а також переговори про всеохопну угоду між Ізраїлем і ХАМАСом.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ