АКТУАЛЬНО

Проросійський соратник Фіцо переміг на виборах президента Словаччини

У другому турі виборів президента Словаччини, який відбувся у суботу, Петер Пеллегріні, спікер парламенту та коаліційний партнер антиукраїнського прем’єра Роберта Фіцо, здобув перемогу. Він здолав прозахідного кар’єрного дипломата та ексглаву МЗС Івана Корчока, отримавши 53,12% голосів. Корчок зі своєю часткою голосів у 46,87% визнав свою поразку пізно ввечері в суботу, виражаючи розчарування та пригнічення, але також поважаючи результат як спортсмен.

Пеллегріні, колишній прем’єр-міністр, зараз візьме на себе обов’язки президента, замінивши на цій посаді ліберальну президентку Зузану Чапутову.

Після перемоги Пеллегріні Фіцо та його союзники укріплять свою владу, контролюючи парламент, уряд і президентський офіс Словаччини.

Ліберальна прозахідна опозиція звинувачує Пеллегріні, голову коаліційної партії “Голос”, у сприянні Фіцо у руйнуванні системи кримінального правосуддя, зокрема, у скасуванні Спеціальної прокуратури, яка була створена для розслідування серйозних корупційних та економічних злочинів.

Після того, як Чапутова подасть у відставку у червні, у Словаччині може не залишитися жодного високопосадовця, що беззастережно підтримуватиме військову підтримку Києва та його зусилля зі зміцнення обороноздатності проти російської агресії.

Згідно з результатами опитувань, проведених за декілька днів до другого туру, Петер Пеллегріні вважався фаворитом перемоги.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ