АКТУАЛЬНО

Путін підтверджує максималістські цілі: що стоїть за заявами глави Кремля на “прямій лінії”

У ході “Прямої лінії” президент РФ Володимир Путін відзначив свої максималістські цілі стосовно України. Кремль, залишаючись вірним своїм позиціям, виражає намір змінити уряд України та роззброїти країну, щоб здійснювати тиск на неї та змушувати слухатися Москви, використовуючи, за необхідності, силу.

Путін також виражає бажання нав’язати Україні “нейтральний статус”. Заяви російського лідера, виголошені 14 грудня, докладно проаналізували аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Відповідаючи на питання під час “Прямої лінії”, Путін, на думку аналітиків ISW, ще раз підтвердив свої максималістські погляди на Україну. При цьому він сформулював ці цілі неоднозначно, що може дозволити йому в майбутньому додавати до них додаткові “цілі”.

Коли його питали про конкретні цілі, які Росія переслідує ведучи війну проти України, він ствердив, що ці цілі, як він вважає, залишаються незмінними. РФ, за його словами, прагне провести “денацифікацію” та “демілітаризацію” України, в той час намагаючись нав’язати країні “нейтральний статус”.

Аналітики в ISW відзначили, що термін “денацифікація” в Кремлі означає зміну чинної влади в Україні: Москва має намір зробити переворот та встановити своїх прихильників.

ISW також вказує на те, що Путін знову не роз’яснив, що він має на увазі під “демілітаризацією” і який вигляд мають Збройні сили України після досягнення цієї мети. Однак реальні наміри агресора залишаються загадковими.

“Мета Росії, ймовірно, полягає в позбавленні України засобів самозахисту та дозволі Росії використовувати силу для нав’язування своєї волі, коли це буде потрібно. Путін заявив, що українські сили втратили майже 750 танків під час контрнаступу в 2023 році і назвав це “демілітаризацією”, признавши, що цей термін означає масштабне скорочення військового потенціалу”, – зазначено у звіті ISW.

Під “нейтралітетом” Кремль розуміє відмову України від намірів вступити в НАТО та Євросоюз, які вже закріплені в Конституції. Росія хоче, щоб ці прагнення були вилучені з основного закону країни і замінені зобов’язанням не вступати в жодні військові чи економічні союзи з Заходом. Це, зауважують аналітики, є частиною широких вимог Росії, яка вимагає “мораторію на розширення НАТО”, можливого лише після змін в статуті Північноатлантичного альянсу та переговорів між країнами-членами альянсу. Москва також настоює на введенні заборони на розміщення озброєнь НАТО поблизу кордонів РФ та відновленні позицій Альянсу 1997 року.

У своєму виступі Путін стверджує, що під час переговорів у Стамбулі в березні 2022 року Україна, з його слова, згодилася на “денацифікацію” та “демілітаризацію” в російському трактуванні. Однак, на думку аналітиків, диктатор намагається представити ці “цілі” як розумні, інакше ніж під тиском Заходу. Пропагандисти в Росії активно поширюють схожу тезу.

Путін також знову заявив, що Росія не буде проводити переговори з Україною і війна триватиме доти, доки Росія не досягне заявлених “цілей”. Це, зауважують в ISW, означає, що РФ прагне вести війну до повної капітуляції України та Заходу.

При цьому, висновують аналітики, Путін ясно сигналізує, що Росія не збирається відмовлятися від вже окупованих територій України. Більше того, вона прагне захопити нові території.

“Здається, Кремль повертається до експансіоністської риторики, яку останнім часом спостерігали перед повномасштабним вторгненням, стосовно “розділення України”, відкидаючи ключові елементи її суверенітету та територіальної цілісності, і включаючи оголошений намір окупації та анексії додаткових українських територій. Ця риторика не встановлює обмежень для подальшої російської експансії і може бути спрямована на те, щоб дозволити Путіну встановити нові територіальні цілі в Україні, коли він вважатиме це за доцільне”, – підкреслено в аналітичному матеріалі ISW.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ