АКТУАЛЬНО

Рекордна кількість заявок на притулок в ЄС перевищила показники кризи 2015/16 років

За даними Агентства Європейського Союзу з питань притулку (EUAA), кількість заявок на отримання притулку в Європейському Союзі в 2023 році зросла на 18%, досягнувши 1,14 мільйона. Це найвищий показник з часів міграційної кризи 2015-2016 років.

Нові дані, ймовірно, підкреслять існуючі спірні питання щодо міграції та ультраправих настроїв, особливо у зв’язку з наближенням безлічі місцевих та національних виборів по всьому континенту, а також виборів до Європейського парламенту в червні.

Згідно з даними EUAA, найбільшими групами заявників залишаються сирійці та афганці. Кількість сирійських заявників зросла на 38% порівняно з попереднім роком, тоді як кількість афганських заявників зменшилася на 11%.

Новим трендом стає збільшення кількості заявок від громадян Туреччини, що склали третю за чисельністю групу заявників. У порівнянні з попереднім роком заявки від громадян Туреччини зросли на 82%.

Також зауважується, що кількість палестинців, які подали заявки на отримання притулку, досягла рекордного рівня, що становить майже 11 600 осіб. Це відбулося на фоні конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС, проте зазначається, що точне число палестинців важко визначити, оскільки більшість країн-членів ЄС не визнають Палестину як державу.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ