АКТУАЛЬНО

РФ може зберігати ядерні боєприпаси біля покинутої військової бази в Білорусі

Росія може будувати в Білорусі об’єкти для зберігання ядерних боєголовок, повідомляє The New York Times. Згідно з інформацією, ці об’єкти поблизу міста Осиповичі мають подібність до “ядерних сховищ у РФ”.

Як відзначає NYT, якщо Росія дійсно перемістить свою ядерну зброю в Білорусь, це стане першим випадком зберігання такої зброї поза межами Росії з часів розпаду СРСР у 1991 році.

Журналісти виявили, що зона біля нових об’єктів оточена потрійним загороженням, додатковою до охоронного периметру військової бази. Ганс Крістенсен з Федерації американських вчених заявив, що такі розробки спрямовані на дратування східних країн-членів НАТО.

NYT додає, що зазвичай ядерні боєголовки зберігаються біля військових баз з можливістю доставки зброї. Газета припускає, що ймовірне ядерне сховище може бути розташоване там же, де і ракети Іскандер, які Росія перенесла у Білорусь у 2022 році.

Екс-працівник Пентагону та незалежний консультант Вільям Мун заявив, що модернізація військової бази в Осиповичах з потрійним загороженням та одним головним входом схожа на російські сховища ядерних боєголовок. Він також вказав на можливість побудови окремого житла для російських військових, які будуть контролювати ядерні боєголовки.

NYT також повідомляє, що три нові будівлі, ймовірно, призначені для адміністративного використання або казарм, встановлені біля входу в депо, а додаткову територію зараз зносять.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ