АКТУАЛЬНО

РФ планує диверсії на ключових підводних комунікаціях

Вашингтон стурбований підвищеною військово-морською активністю Росії навколо ключових підводних комунікаційних кабелів, які є критично важливими для світової інфраструктури. Американські чиновники повідомляють про зростання активності російського військового підрозділу “Головне управління глибоководних досліджень Генерального штабу” (ГУГД), який управляє надводними кораблями, підводними човнами та морськими безпілотниками.

За словами представника США, Росія розгортає значний флот для здійснення можливих диверсійних операцій проти важливих підводних об’єктів. Відзначається, що це може вплинути на критично важливу частину глобальної комунікаційної інфраструктури, таку як інтернет- і телекомунікаційні мережі.

Підводні кабелі, які є основою глобального комунікаційного трафіку, прокладені дном океанів і мають вирішальне значення для приватних, урядових і військових зв’язків. Атака на ці кабелі може мати серйозні наслідки для фінансових ринків, енергетичних постачальників та інших важливих галузей.

США активно стежать за російськими кораблями, що патрулюють поблизу ключових підводних кабелів, і зокрема зростаючою активністю в Балтійському морі. Спільне розслідування громадських мовних компаній з Швеції, Данії, Норвегії та Фінляндії минулого року виявило наявність флоту імовірних шпигунських кораблів у водах Північної Європи.

Американські чиновники зазначають, що будь-який саботаж підводної інфраструктури буде розглядатися як значна ескалація російської агресії за межами України.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ