АКТУАЛЬНО

Роман “Джокер” Кравець – чорний піарщик під патронажем ОП

Роман Кравець згідно журналістському розслідуванню Громадського  — адміністратор скандально відомого Telegram-каналу «Джокер» і члена партії «Слуга народу».

Народився Кравець у 1994 році в Херсоні, здобув освіту в Херсонському політехнічному коледжі, спеціальність — технік-технолог. Наразі проживає в Києві. Про його минуле відомо мало, але в ЗМІ є інформація, що Роман Кравець був головою ГО «Дніпропетровська обласна молодіжна рада» та працював заступником директора з інформаційних технологій і безпеки в компанії «ССЛ Консалтинг», що належить племіннику Геннадія Корбана, Ігорю Бірману.

Історія успіху Романа Кравця розпочинається у 2015 році. Тоді на 205 виборчому окрузі в Чернігові проходили довибори до парламенту, де було два кандидати — представник партії «Блок Петра Порошенка Солідарність» Сергій Березенко та Геннадій Корбан, який балотувався від партії «УКРОП». Ці вибори були епічними — з блокуванням автомобілів, зіткненнями та роздачею продуктових наборів.

У цей час Роман Кравець з’явився в оточенні Корбана і взявся допомагати йому з виборами та інформаційними кампаніями. Він став для нього досить близькою людиною. Перед зміною влади в 2019 році Кравець вже мав певні зв’язки серед чиновників. Зокрема, теплі стосунки у нього були з Андрієм Богданом — тоді ще відомим адвокатом, а пізніше — головою Офісу президента. А також зі Світланою Крюковою, заступницею головного редактора проросійського видання «Страна.ua», яке перебуває під санкціями СНБО.

Богдан став важливою частиною команди Володимира Зеленського і, зокрема, відповідав за формування списків партії «Слуга Народу». З різних джерел нам підтвердили, що, вибираючи людей на останні кілька вакантних місць у списку, Богдан просто переглядав свою телефонну книгу. Так він зупинився серед інших на Роману Кравцю, якого й запросив у список під номером 153. В Верховну Раду Кравець не пройшов.

У 2019 році з приходом до влади «Слуги Народу» Андрій Богдан, Геннадій Корбан і Світлана Крюкова, які активно спілкувалися до цього, посварилися. Останні двоє заснували Telegram-канал «Джокер». Романа Кравця взяли адміністратором і помічником. Вони постили пранки — писали посадовцям від імені інших чиновників, а потім зливали переписки в мережу.

Також ЗМІ публікували інформацію, що Роман Кравець, вже у образі “Джокера” також з’являвся на проросійському каналі “NewsOne”, де його пранки демонструвались як ексклюзивні матеріали. Ведучий Василь Голованов анонсував матеріали від Кравця, а депутати “Слуги народу” коментували їх в ефірі.

Крюкова і Корбан, згідно з нашими джерелами, зберігали вплив на Телеграм канал “Джокер” до 2021 року. Поступово Роман Кравець відсторонив їх від впливу на контент — деякі наші джерела описували цю історію як «рейдерство». Так Кравець став єдиним власником «Джокера». У цей час канал почав перетворюватися на рупор ОП.

Наприклад 2021 року голова фракції «Слуга народу» Давід Арахамія взагалі визнав, що автор «Джокера» є хорошою людиною, ім’я якого він не знає, але обіцяв пляшку віскі, коли познайомиться.

Дізнавшись про це журналісти Громадського звернулися за коментарем до самого Романа Кравця. Однак  блогер довго не відповів ні на дзвінки, ні на повідомлення.

Врешті решт, коли блогер вигадав “легенду” – відповів, що був «Джокером», але канал продав 2022 року. Кому — не знає. Продаж нібито відбувся за 2 мільйони доларів у криптовалюті. Доказати це за кілька годин переписки не вдалося. Хоча доказом могло бути що завгодно — від скріншотів угод чи ділових переговорів до транзакцій.

Запитаєте чому Роман назвав 2022? Саме цього року Служба безпеки України визнала «Джокера» одним з прокремлівських каналів, що координирується з російськими спецслужбами для проведення інформаційних і психологічних операцій. Згідно з даними, «Джокер» фальсифікує новини та використовує контент українських спецслужб для маскування своєї діяльності. Свого часу Джокера просував Шарій:

Також посилання на Канал Джокера було у постах з взаємного піару проросійських телеграм каналів:

Також виявилось, що 2019 Джокера проголосив одним з кращих телеграм каналів – рупор кремлівської пропаганди “Незыгарь”:

За інформацією ЗМІ, під час повномасштабного вторгнення Росії Роман Кравець майже два місяці перебував у Херсоні, який на той час був окупований російськими військами.

Цей факт викликає серйозні сумніви щодо його діяльності у той період. За даними джерел, існує висока ймовірність того, що Кравець міг бути завербований російськими спецслужбами. Не забуваємо і його проросійські інфокампанії.

“На запитання щодо часу окупації Роман не дає конкретних відповідей. Він постійно повторює, що не мав жодних контактів з російськими військовими в Херсоні та не залишав свого будинку. Навіть не розповідає про свій розпорядок дня в той період, повторюючи одні й ті ж фрази. Також залишається невідомим, як саме йому вдалося залишити окупований Херсон, що є досить підозрілим, оскільки мало кому вдалося покинути місто в той час. А от Роману “пощастило”, — розповідає джерело Громадського з його близького оточення.

Після повернення з окупованої території Роман Кравець відновив діяльність телеграм-каналу “Джокер”.

Але повертаємось до діяльності Джокера у сьогоденні.

Все ж з того розслідування Громадського стало відомо, що Михайло Подоляк, радник голови ОП, заявляв журналістам, що Офіс президента не контролює Telegram-канали. Проте, деякі посадовці підтверджують, що Кравець має контакти з представниками Офісу президента, зокрема з Давидом Арахамією та кількома губернаторами. За словами одного з джерел, Кравець постійно демонструє скріншоти особистих листувань, намагаючись підкреслити своє значення.

«Роман Кравець — не надто обдарований інтелектом персонаж, який потрапив до неофіційних грошей через замовні матеріали, чому йому активно допомагали і допомагають окремі діючі та колишні політики і співробітники спецслужб. Мотиви у кожного різні: у одних банальні — щоб не чіпали їх, у інших суто меркантильні. І кошмарення бізнесу з очевидною метою створення медійних проблем і допомоги в їх вирішенні… Цей персонаж явно не діє самостійно.

Можу з упевненістю сказати, що Кравець називає Арахамію одним зі своїх найближчих друзів. Ще кількох губернаторів. Для розуміння, з ким цей персонаж спілкується, він завжди робить скріншоти особистих переписок і демонструє їх іншим для підвищення свого статусу. Якого насправді не існує.

Є лише півтораметровий персонаж, якого в подальшому або знищать через поламані ноги, або він злиє всіх, з ким спілкувався і спілкується. І всіх, хто розміщував і продовжує розміщувати замовні матеріали. Від бізнесменів до співробітників ОП, навіть до керівництва АП за часів Януковича. Хоча це вже відбувається».

Один з колишніх топ-чиновників підтвердив, що підтримував комунікацію з Романом Кравцем: «“Джокер” мені писав, я іноді відповідав, але лише на загальні теми». Скриншоти переписки з цим чиновником Кравець згодом показував іншим людям для підвищення свого статусу в їхніх очах.

Водночас спікер фракції «Слуга Народу» Юлія Палійчук у коментарі hromadske щодо ймовірної дружби між головою фракції «Слуга Народу» Давидом Арахамією та Романом Кравцем зазначила: «Я не знаю, що може розповідати Роман Кравець. Я з ним особисто не знайома. І говорити про його близкі відносини з кимось… Він може говорити що завгодно. Але я не володію інформацією про контакти людини з ім’ям Роман Кравець з моїм безпосереднім керівництвом».

Зараз “Джокер” публікує пости, які виправдовують дії влади, наприклад, щодо укріплень на Харківщині. Журналісти також звинувачують заступника генерального прокурора у корупції, а канал перепощує його виправдання.

І хоча відповіді на питання чи є Роман Кравець близьким другом топ-чиновників України залишається відкритим варто подивитись на те, які статки він отримав підтримуючи ОП.

Протягом повномасштабного вторгнення Роман Кравець п’ять разів виїжджав за кордон, перебуваючи там понад два місяці загалом. Дані з прикордонної служби показують, що підстав для його виїздів не було. Це може свідчити про можливе прохання з “вищих сфер”. Джерело в СБУ зазначило, що в таких випадках підстави для виїзду часто не вносяться в базу.

У 2024 році Роман Кравець за 150 тисяч доларів придбав новий автомобіль — Lexus LX 600. За нашими підрахунками, за останні два роки на купівлю машин «Джокер» витратив понад 8 мільйонів гривень.

Власник Telegram-каналу мешкає в квартирі площею сто квадратних метрів у елітному ЖК «Чикаго». Аренда апартаментів обходиться йому не менше ніж 2 тисячі доларів на місяць. У цьому ЖК мають квартири екс-представник Офісу президента Андрій Богдан та засновник компанії Saga Development, забудовник Андрій Вавриш.

Журналісти Суспільного вирішили відстежити Кравця: як він живе, з ким зустрічається, куди їздить і на чому. 1 травня ми помітили, як на паркінг ЖК «Чикаго» заїжджає Lexus LX 600, зареєстрований на Романа Кравця. До нього під’їжджає Toyota Land Cruiser — машини формують кортеж.

В інший день Роман Кравець виходить з ЖК «Чикаго» в супроводі щонайменше чотирьох охоронців. Зазвичай такий рівень охорони потрібен високопосадовцям або топ-менеджерам спецслужб, тобто тим, чия діяльність може бути під загрозою.

Джерело, близьке до Романа Кравця, в бесіді з hromadske заявило, що Кравець пояснює наявність охорони «подарунком Малюка». Тому hromadske направило запити до СБУ та УГО, щоб з’ясувати, чи надають ці органи охорону власнику Telegram-каналу, який вимагає гроші у бізнесу.

Вимагання грошей

Щоб зрозуміти, як Кравець заробляє гроші за допомогою “Джокера”, можна розглянути приклад компанії Uklon. Схема така — канал щоденно публікує кілька негативних постів про компанію, поки вона не звернеться до Кравця з питанням: “Скільки коштує це припинити?” Причиною для атаки стало те, що водії Uklon працювали під час комендантської години, а також співпраця Uklon з платіжною платформою Fondy, яка функціонує в РФ. З середини лютого до сьогодні Кравець опублікував 316 негативних постів про Uklon. Але компанія не реагує на терор блогера.

Такж зразковим кейсом діяльності Джокера є інформаційна компанія проти онлайн-казино “Космолот”. У січні 2024 року “Джокер” почав публікувати численні пости, стверджуючи, що в Україні працює російське казино “Космолот”, а його власник Сергій Токарєв є громадянином Росії. Кравець також почав кампанію проти блогерів, які рекламують “Космолот”, і критикував українські ЗМІ, які видалили новини із заявою міністра цифровізації Михайла Федорова про те, що російський власник казино намагається отримати українське громадянство. З 28 по 30 січня “Джокер” опублікував 28 негативних постів про “Космолот”.

“Друзі, тепер ви розумієте, чому всі думають, що “Космолот” — це українське казино? Вони просто всіх купують. Вони всіх купили. Ваші улюблені патріотичні блогери рекламують “Космолот” через те, що вони не можуть відмовитися від грошей, які їм платять з російського казино. Грязних російських грошей”, — писав “Джокер” 28 січня 2024 року.

Факт, що власник “Космолота” Сергій Токарєв є громадянином РФ і має майно в країні-агресорі, дійсно підтверджений. Проте мета “Джокера” полягала виключно в тому, щоб отримати гроші, шантажуючи казино. Коли ж “Джокер” досяг своєї мети, риторика щодо “Космолота” різко змінилася, а інтерес до теми швидко зник.

Вже 31 січня “Джокер” писав: “Зі мною зв’язалися представники “Космолота”, зробили добру справу, попросили висвітлити їхню позицію, що вони не такі погані, тепер я їх не буду хейтити, а рекламуватиму “Космолот”. І дійсно почалася реклама казино.

Так само Джокер “воював” проти криптошахрая Олександра Орловського, Роман Кравець накидував негативні пости поки в один момент Орловський не заплатив за зняття постів. Вдячний Джокер навіть присвятив цьому пост у своєму каналі.

До речі розцінки на припинення чорного піару Джокер не приховує:

Дії Кравця в Telegram-каналі “Джокер” можна класифікувати як звичайне вимагання та рекет. Правоохоронним органам не важко буде ідентифікувати адміністраторів цього каналу, але Кравцю дозволяють продовжувати свої дії в обмін на інформаційну підтримку влади та правоохоронців.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ