АКТУАЛЬНО

Російські спецслужби планували перешкодити вступу Фінляндії та Швеції до НАТО, – Yle

Російські спецслужби розробляли плани зорганізувати операції з метою завадження вступу Фінляндії та Швеції до Північноатлантичного альянсу (НАТО). За інформацією фінського видання Yle, Москва планувала використовувати кампанії з підбурювання до демонстрацій у цих країнах та інші акції для досягнення своїх цілей.

За секретним звітом розвідки, який опублікувало Yle, російські спецслужби мали намір викликати насильницькі демонстрації та посилити страх перед ісламом у Фінляндії та Швеції. Плани включали підбурювання до демонстрацій, що наслідували спалення Корану в Швеції, з метою збільшення напруги та “тертя” між Туреччиною та країнами Європейського союзу та НАТО.

Правоохоронці підтвердили, що були обізнані з планами російських спецслужб щодо підбурювання демонстрацій в Фінляндії.

У звіті також описано конкретні методи, які планувалося використовувати, такі як організація демонстрацій, висміювання президента Туреччини та поширення графіті та написів проти ісламу та Ердогана.

Журналісти отримали інформацію не тільки про плани, але й про виконану операцію в Парижі у березні 2023 року, коли були організовані демонстрації проти ісламу та Туреччини.

Вступ Фінляндії та Швеції до НАТО залишається актуальною темою, і Туреччина виступає обмежувальним фактором для Швеції через незгоду стосовно ратифікації. Попри це, президент Туреччини Ердоган підписав протокол про вступ Швеції до НАТО, і зараз це питання розглядається в турецькому парламенті. ЗМІ повідомляють, що голосування може бути відкладене до кінця року, з огляду на позицію турецьких владарів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ