АКТУАЛЬНО

Російські військові кораблі, включаючи носії ракет, прямують до Куби для навчань

Чотири російські кораблі, включаючи носії балістичних ракет, прямують у Карибське море. Вони прибудуть до Гавани наступного тижня і залишатимуться на Кубі до 17 червня.

Кубинська влада зазначила, що цей візит відповідає “історичним дружнім відносинам між Кубою та Росією” і “не становить загрози для регіону”. Раніше Росія повідомляла про плани відправити бойові кораблі до Карибського регіону для проведення військово-морських навчань.

До Гавани прямують атомний підводний човен класу “Ясен”, фрегат класу “Адмірал Горшков”, а також нафтовий танкер проекту 23130 “Академік Пашин” та рятувальний буксир проекту Р-5757 “Микола Чикер”. Перші два судна є носіями крилатих ракет класу “Калібр”, “Онікс” та “Циркон”. Усі чотири кораблі належать Північному флоту РФ.

Заявлено, що їхнє базування буде за 144 км від берегів США.

У США неофіційно заявили, що не вважають прибуття російських кораблів до Карибського регіону загрозою, але американські ВМС “уважно стежитимуть” за навчаннями. На тлі заяв Куби про відсутність загрози для регіону кілька провідних ЗМІ нагадали про Карибську кризу 1962 року, яка почалась аналогічним чином і ледь не призвела до ядерної війни.

Карибська криза вважається найвищою точкою “Холодної війни”, після якої у світі заговорили про необхідність роззброєння. Вона почалась зі звернення уряду Куби до СРСР з проханням надати військову допомогу для запобігання поваленню уряду Фіделя Кастро. СРСР, у відповідь на звернення Куби, запропонував розміщення ядерної зброї у Карибському регіоні.

Початку Карибської кризи також передувала заява СРСР про “військові навчання” у регіоні. Замість навчань на Кубі було розгорнуто всю наявну радянську зброю, включно з ядерною. У відповідь президент США Джон Кеннеді оголосив морську блокаду Куби, яка передбачала обшук усіх кораблів, що прямували на острів.

Наприкінці жовтня 1962 року п’ять радянських кораблів підійшли впритул до зони блокади і зупинились. Лише три години залишалося до можливого удару США по Кубі та, відповідно, обміну ядерними ударами. Проте лідери США та СРСР встигли домовитися, і війна не почалась.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ