АКТУАЛЬНО

Росія може розпочати військові навчання в Карибському морі найближчими тижнями

Сполучені Штати очікують, що Росія найближчими тижнями розпочне повітряні та військово-морські навчання в Карибському басейні. Про це повідомив неназваний американський чиновник.

Навчання за участю російських військових кораблів і дальніх бомбардувальників стануть першими з 2019 року одночасними повітряними і військово-морськими маневрами Росії в Карибському басейні. США розглядають ці навчання як відповідь на американську підтримку України та активізацію навчань США з союзниками по НАТО.

Однак, за словами чиновника, навчання були заплановані давно і малоймовірно, що вони є відповіддю на нещодавнє часткове зняття президентом США Джо Байденом заборони на використання Україною наданої Вашингтоном зброї проти цілей на території Росії. Російські навчання не розглядаються як пряма загроза для США.

Очікується, що російські кораблі відвідають Кубу і, можливо, Венесуелу, а навчання триватимуть протягом літа і завершаться всесвітніми військово-морськими навчаннями восени.

На початку травня 2024 року російські війська прорвали кордон України в Харківській області та розпочали наступ у напрямку Харкова. За кілька днів їм вдалося окупувати низку населених пунктів і частково захопити місто Вовчанськ. Однак українські Сили оборони після кількох тижнів позиційних боїв зупинили наступ і почали витісняти російські війська з міста.

Під час наступу російські війська масово обстрілювали населені пункти Харківської області, включно із самим Харковом, використовуючи балістичні ракети, керовані та фугасні авіабомби. Ці обстріли призвели до значних руйнувань і численних жертв серед мирного населення.

Після цього влада України закликала союзників дозволити удари по території РФ зброєю партнерів. Деякі союзники схвалили цей запит. Президент Джо Байден дозволив ЗСУ атакувати військові об’єкти на території Росії, хоча цей дозвіл не поширюється на балістичні ракети ATACMS. У відповідь Росія пригрозила США “фатальними наслідками”.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ