АКТУАЛЬНО

Росія “шкідливо втрутилась” в роботу супутників Швеції

Уряд Швеції висунув серйозні звинувачення проти Росії, заявивши про “шкідливе втручання” в роботу трьох супутникових мереж Sirius. Це заявлення викликало значний резонанс у міжнародній спільноті та стало приводом для серйозних обговорень в контексті кібербезпеки та геополітичних відносин.

Про це шведський прем’єр-міністр Ульф Крістерссон заявив у коментарі Bloomberg.

“Ці збої, звичайно ж, серйозні і можуть розглядатися як частина ширших гібридних дій Росії, спрямованих проти Швеції та інших країн”, – заявив Крістерссон.

Створені Кремлем перешкоди торкнулися трьох мереж, розташованих в орбітальній позиції 5 градусів східної довготи, пише видання. Ця супутникова позиція є однією з основних з тих, що обслуговують скандинавські країни та країни Східної Європи, пише видання.

Крістерссон додав, що зараз Швеція та інші держави працюють над тим, щоб “знайти відповідь” на дії Москви. За словами прем’єра, збої торкнулися і телемовлення в Україні, яке залежить від цільового супутника, що належить шведській компанії, яку він не назвав.

Шведське Управління пошти та телекомунікацій звернулося до ради Міжнародної спілки електрозв’язку з проханням розглянути цю ситуацію, повідомляє агентство.  З аналогічними скаргами до Міжнародної спілки електрозв’язку звернулися Франція, Нідерланди та Люксембург. Країни планують обговорити проблему перешкод наприкінці червня.

31 травня президент України Володимир Зеленський і глава уряду Швеції Ульф Крістерссон у межах візиту українського лідера до Стокгольму підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ