АКТУАЛЬНО

Росія винна в “кліматичній катастрофі” через війну в Україні

Активісти закликають Європейський суд з прав людини визнати Російську Федерацію винною у створенні “кліматичної катастрофи”, повідомляє Euractiv. Війна Росії проти України сприяє різкому зростанню викидів парникових газів, що значно погіршує глобальну кліматичну кризу.

Минулого року російська екологічна група “Екозахист” разом із 18 громадянами подали позов до Європейського суду з прав людини, заявляючи, що дії Москви порушують права людини через погіршення кліматичної ситуації.

“Росія вбиває клімат”, – наголосив співголова “Екозахисту” Володимир Сливяк в інтерв’ю агентству AFP в Женеві. Він підкреслив, що хоча Володимир Путін підписав Паризьку кліматичну угоду 2015 року, яка має за мету обмежити глобальне потепління на 1,5 градуса за Цельсієм вище доіндустріального рівня, Росія не змогла обмежити викиди парникових газів або скоротити видобуток викопного палива.

Навпаки, внутрішні політичні документи свідчать про те, що Росія планує “лише зростання видобутку вугілля, нафти і газу” щонайменше впродовж наступного десятиліття. Сливяк підкреслив, що зростання викидів парникових газів у Росії тісно пов’язане з війною в Україні. “Під час війни викиди парникових газів значно зростають, адже з’являються додаткові виробничі лінії для танків і зброї, а також викиди під час використання зброї”, – пояснив він.

Сливяк також закликав до посилення санкцій проти Росії. Він заявив, що Росія може продовжувати війну лише за умови продажу достатньої кількості викопного палива. “Якби світ прямо зараз припинив купувати викопне паливо у Росії, це, швидше за все, призвело б до закінчення цієї війни вже цього року”, – запевнив Сливяк.

Позивачі подали позов у серпні 2023 року після першої спроби звернутися до Верховного суду РФ, який відмовився розглядати цю справу. “Ми хочемо, щоб суд вирішив, що російська політика… є небезпечною для клімату і світу”, – пояснив екозахисник.

Ця ініціатива активістів спрямована на привернення уваги до негативного впливу російської агресії на клімат і закликає міжнародне співтовариство до дій для запобігання екологічній катастрофі, що розгортається на тлі військового конфлікту.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ