АКТУАЛЬНО

Щоб зміцнити російську армію, Путін спрощує шлях до громадянства для іноземних бойовиків

Президент Володимир В. Путін прагне посилити свою армію для боротьби в Україні, уникаючи при цьому потенційно непопулярної мобілізації росіян.

Президент Росії Володимир Путін схвалив захід, який спрощує отримання російського громадянства для іноземців, якщо вони зараховуються до армії під час війни в Україні. 

Згідно з указом, який Кремль оприлюднив у четвер, іноземці, які підпишуть однорічний контракт з російською армією або добровольцями в «армійських формуваннях» під час, як Москва називає свою «спеціальну військову операцію» в Україні, можуть подавати документи на російське громадянство за швидким терміном. Пільги також поширюються на подружжя, дітей та батьків призовників.

На відміну від тих, хто проходить звичайний процес отримання громадянства Росії, таким іноземцям не потрібно буде жити в країні п’ять років поспіль за посвідкою на проживання, перш ніж подати заяву. Вони також були б позбавлені вимог володіти російською мовою та знати історію та основні закони країни.

Рішення за такими заявами триватиме лише місяць замість трьох, як зазвичай, згідно з указом.

Подібні спокуси Кремль уже двічі використовував під час війни в Україні. Путін вперше прискорив процес отримання громадянства для іноземців, які приєдналися до бойових дій у вересні 2022 року, коли російські війська зазнавали болючих поразок у Харківській області. У травні минулого року Кремль ще більше спростив цей процес, скасувавши вимогу щодо участі іноземців у бойових діях щонайменше шість місяців, перш ніж шукати громадянство.

Відтоді, як  Путін у вересні 2022 року наказав призвати до 300 000 резервістів — надзвичайно непопулярний крок, який став першою загальною мобілізацією в країні з часів Другої світової війни — зберігаються припущення, що армії знадобиться ще одна хвиля для поповнення своїх лав. Але Кремль наполягає на тому, що волонтерів багато і що загальний призов не потрібен.

Минулого місяця Путін заявив , що в 2023 році в армію пішло 486 000 новобранців і що 1500 щодня підписують контракти. Він також наказав розширити ряди армії на 170 тисяч до 1,32 мільйона — друге таке збільшення після вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Новий раунд мобілізації був би вкрай непопулярним серед російської громадськості, як свідчать опитування , тому Кремль доклав чимало зусиль, щоб уникнути цього. Російські міста обклеїли плакатами, які обіцяють призовникам високі зарплати та підвищений статус. А у в’язницях країни ув’язненим — у тому числі засудженим за вбивство — пропонують помилування в обмін на те, що вони воюватимуть в Україні.

Минулого року понад три мільйони трудових мігрантів прибули до Росії з бідніших країн Центральної Азії Киргизстану, Таджикистану та Узбекистану. Зазвичай вони працюють у сфері обслуговування та будівництва, і багато з них прагнуть отримати російське громадянство.
В останні місяці правоохоронці переслідують іноземців, які мають російські паспорти в країні, вистежують їх у мечетях і на складах, де багато з них працюють. У новорічну ніч у Санкт-Петербурзі затримали понад 3 тисячі мігрантів, повідомляє російська «Новая газета». А деякі мігранти повідомили, що їх змушували підписати контракти з армією, повідомляє російське інформаційне видання «Астра».
Окрім того, що Росія розглядає мігрантів як потенційних рекрутів для війни, Росія також покладається на них, оскільки її економіка відчуває гостру нестачу робочої сили, загальне населення старіє, а багато заводів прагнуть прискорити виробництво зброї.
У четвер, окрім підписання указу щодо новобранців,  Путін схвалив прискорений процес отримання російського громадянства для громадян України, які проживали в Криму до незаконної анексії Росією півострова в 2014 році. Цей указ також поширюється на громадян Афганістану, Іраку, Сирії та Ємену, які народилися на радянській території та мали радянське громадянство.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ