АКТУАЛЬНО

Скандал навколо Угорщини. Боррель висловився

Віце-президент Єврокомісії і головний дипломат ЄС Жозеп Боррель відреагував на заяви прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який порівняв Євросоюз із “поганою пародією” СРСР.

Боррель, під час конференції “Європа і світ,” нагадав Орбану про радянську окупацію Будапешта 1956 року, наголошуючи, що не бачить схожості між цією подією і діями Єврокомісії. Він також зазначив, що ніхто не примушує Угорщину залишатися членом ЄС.

“Чесно кажучи, я не бачу жодної схожості між радянською окупацією Будапешта і тим, що відбувається в Берламонті (офісна будівля, де розташована штаб-квартира Єврокомісії). Я не бачив жодного танка там. Ніхто не зобов’язує Угорщину бути членом ЄС”, – сказав він.

Цим словам передувала екстрена нарада послів країн НАТО і Швеції в Будапешті через зустріч Віктора Орбана з президентом РФ Володимиром Путіним у Пекіні. Посол США висловив побоювання з приводу переговорів Путіна й Орбана з огляду на агресивну війну Росії проти України.

У відповідь на заяви американського посланника, оточення Орбана відреагувало із запереченням, зазначивши, що це не влада США визначає угорську зовнішню політику. Угорщина є членом НАТО та ЄС, підтримувала санкції проти Росії.

“Не американському послу визначати угорську зовнішню політику”, – сказав в ефірі телеканалу ATV глава апарату прем’єра Гергей Гуйяш.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ