АКТУАЛЬНО

Справу про стеження за журналістами Bihus.Info буде розслідувати ДБР – прокуратура

Офіс генерального прокурора України (ОГП) вирішив передати розслідування справи про незаконне стеження за журналістами проєкту Bihus.Info до Державного бюро розслідувань (ДБР). Про це повідомила пресслужба відомства 6 лютого.

Відповідно до заяви прокуратури, оскільки до вчинення вказаного кримінального правопорушення ймовірно причетні співробітники правоохоронного органу, досудове розслідування у цій справі буде виключною підслідності Державного бюро розслідувань.

Генеральний прокурор Андрій Костін підкреслив, що свобода слова є невід’ємною складовою демократичного суспільства і фундаментальним принципом правової держави. Він також зауважив, що порушення прав журналістів є неприпустимими і підлягають ретельному розгляду та належній реакції.

ОГП анонсував також чергову робочу зустріч прокурорів і журналістів для розгляду випадків порушень проти журналістів у найближчий час.

Нагадаємо, що 5 лютого видання Bihus.Info повідомило про виявлення прихованих камер в готельних номерах, за допомогою яких стежили за журналістами. Згідно з розслідуванням, це були співробітники Служби безпеки України.

Згідно із заявою СБУ, «протидія організованій наркозлочинності є одним з напрямів діяльності» цієї спецслужби, а операторка Bihus.Info виявилася «серед клієнтів дилерів, через яких наркотичні речовини постачалися іншим громадянам». Водночас СБУ відкрила кримінальне провадження згідно зі статті 359 Кримінального кодексу України (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації).

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ