АКТУАЛЬНО

США чинять тиск на ХАМАС через Катар і Єгипет

США активно використовують дипломатичні важелі через Катар і Єгипет, щоб чинити тиск на ХАМАС для прийняття так званого «трьохетапного мирного плану Байдена». Однак, за повідомленнями The Wall Street Journal, цей тиск може мати зворотний ефект і викликати посилення напруженості в регіоні.

За даними видання, Катар і Єгипет останніми днями повідомили лідерам ХАМАС, що їм загрожує арешт, заморожування активів, санкції та висилка з їхнього притулку в Досі, якщо вони не погодяться на припинення вогню з Ізраїлем. Президент США Джо Байден назвав позицію ХАМАС «єдиною перешкодою на шляху до повного припинення вогню».

Однак, як пише The Wall Street Journal, ці погрози мали зворотний ефект: лідер ХАМАС Ісмаїл Ханія заявив, що план врегулювання, запропонований Байденом, їх не влаштовує, оскільки «не гарантує закінчення війни». Ханія заявив, що ХАМАС не погодиться на угоду, яка не відповідатиме його умовам.

Нагадаємо: план врегулювання в секторі Гази, запропонований президентом Байденом 31 травня, передбачає виведення ізраїльських військ із сектора Гази та звільнення всіх ізраїльських заручників.

Від влади Ізраїлю надходять суперечливі сигнали щодо їхнього ставлення до цього плану. З одного боку, заявлялося, що вони готові погодитися на цей план.

З іншого боку, прем’єр Біньямін Нетаньяху заявив, що Ізраїль все одно домагатиметься «повної ліквідації ХАМАС» як свого головного завдання.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ