АКТУАЛЬНО

США підвищують мита на імпорт з Китаю

Сполучені Штати Америки ухвалили рішення підвищити імпортні мита на ряд стратегічних товарів з Китаю, включаючи електромобілі, батареї, сонячні панелі, напівпровідники та критично важливі матеріали. В особливій увазі опинився і уран, на імпорт якого з Китаю мита зросте з 7,5% до 25%. Це підвищення стосується товарів, які будуть споживатися або вилучатися зі складу після 27 вересня 2024 року.

Такі заходи стали відповіддю на побоювання США щодо можливого обходу санкцій проти російського низькозбагаченого урану через китайські компанії. Раніше президент Джо Байден підписав закон, що забороняє імпорт російського урану, який набув чинності в серпні. Однак американським компаніям надано можливість продовжувати імпорт до 2028 року, що створює лазівки для обходу заборони.

Уряд США активно досліджує, чи Китай підтримує російську атомну промисловість, купуючи збагачений уран і експортувавши свою продукцію до Сполучених Штатів. За даними Комісії з міжнародної торгівлі США, поставки низькозбагаченого урану з Китаю до США різко зросли до 242,9 тонни в грудні минулого року, хоча до цього моменту з 2020 року практично не здійснювалися.

Згідно з інформацією Reuters, з моменту підписання закону про заборону імпорту російського урану в травні, поставки з Китаю знову збільшилися до 123,8 тонни. Це викликало стурбованість серед американських властей, які намагаються запобігти ситуації, коли російський уран потрапляє на ринок США через китайські постачання.

Представник Міненерго США підкреслив необхідність забезпечення, що російський уран не імпортується під виглядом продукції, яка виробляється в Китаї для використання в їхніх реакторах. Активний розвиток ядерної енергетики в КНР також може бути фактором, що пояснює зростання експорту російського низькозбагаченого урану до Китаю в 2022 та 2023 роках.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ