АКТУАЛЬНО

США рекордно накопичують ядерний арсенал

Пентагон отримав понад 200 модернізованих ядерних боєприпасів від Національного агентства з ядерної безпеки (NNSA) у 2023 році, що стало найбільшою кількістю з часів закінчення холодної війни. Як повідомила очільниця NNSA Джілл Хрубі, це значне досягнення покликане зміцнити позиції США на тлі зростаючих ядерних амбіцій Китаю та Росії.

За словами Хрубі, поставки модернізованих боєприпасів стали можливими завдяки інвестиціям, зробленим адміністраціями колишніх президентів Барака Обами та Дональда Трампа, а також нинішнього президента Джо Байдена. Вона зазначила, що Китай активно розвиває свої системи доставки, включаючи гіперзвукові ракети, з темпами, які перевищують темпи розвитку аналогічних систем у США. Це підвищує ризик того, що КНР може стати рівним суперником у ядерній сфері, маючи значний економічний потенціал.

Хрубі також висловила думку, що ядерна енергетика може відродитися на тлі зусиль з боротьби зі зміною клімату. NNSA отримує близько $21 млрд на проєктування та підтримку ядерного арсеналу США у фінансовому році 2025.

Варто зазначити, що Американська Національна адміністрація з ядерної безпеки (NNSA) нещодавно розкрила кількість ядерного озброєння, що знаходиться в розпорядженні Пентагону, після декількох років мовчання. Це перше розкриття даних про ядерний арсенал США з 2021 року, що відображає зобов’язання країни до ядерної прозорості.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ