АКТУАЛЬНО

Столтенберг закликав усіх бути готовими до нестабільності

Генсек НАТО Єнс Столтенберг наголосив на важливості адаптації альянсу до довгострокової нестабільності у світі. Під час свого виступу на промисловому форумі НАТО, Столтенберг зазначив, що після завершення поточного конфлікту світ не повернеться до попереднього стану. Попереду на нас чекає більш агресивна Росія, активний Китай і зростаюча нестабільність.

Від початку анексії Криму і вторгнення Росії на схід України 2014 року, союзники НАТО вжили низку заходів для зміцнення колективної оборони, що вважається наймасштабнішим посиленням альянсу з часів Холодної війни.

За останні 9 років країни-члени НАТО в Європі та Канада збільшили свої військові витрати. У 2023 році бюджет оборони альянсу збільшився на рекордні 8,3% порівняно з попереднім роком.

Крім цього, на саміті було ухвалено новий план оборонного виробництва, який дасть змогу ефективніше задовольняти потреби збройних сил. Проте важливо уникати неприйнятного збільшення цін на військове спорядження, і Столтенберг наголосив, що питання прибутку та інвестицій в оборонне виробництво регулюються суворіше, ніж в інших секторах економіки. Це, однак, не повинно відлякувати потенційних інвесторів, оскільки це гарантує підтримання національної безпеки.

Столтенберг висловив сподівання, що учасники форуму з промисловості НАТО допоможуть альянсу розробити ефективні стратегії для реагування на нові виклики і загрози в складному світовому контексті.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ