АКТУАЛЬНО

Створюється новий орган в ЄС для протидії відмиванню грошей

Європейська Рада та Європарламент досягли попередньої угоди щодо створення нового органу в Європі для протидії відмиванню грошей та фінансуванню тероризму (AMLA), повідомляє Рада ЄС.

AMLA буде мати прямі та опосередковані наглядові повноваження над особами з високим ризиком у фінансовому секторі.

З урахуванням транскордонного характеру фінансових злочинів, новий орган сприятиме ефективній боротьбі з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму (ПВК/ФТ) шляхом створення інтегрованого механізму з національними наглядовими органами для виконання зобов’язань осіб у фінансовому секторі стосовно ПВК/ФТ. AMLA також виконуватиме допоміжну роль у нефінансових секторах і координуватиме фінансову розвідку в державах-членах.

Окрім наглядових повноважень, AMLA матиме право накладати грошові санкції у випадках серйозних, систематичних або повторних порушень вимог.

Попередня угода доповнює повноваження AMLA для прямого нагляду за певними типами кредитних та фінансових установ, включаючи постачальників послуг криптовалютних активів, якщо вони вважаються високоризиковими чи працюють за кордоном.

AMLA проведе відбір кредитних та фінансових установ, які представляють високий ризик у кількох країнах-членах. Відібрані суб’єкти підлягатимуть нагляду спільних груп під керівництвом AMLA, які, серед іншого, будуть проводити оцінки та перевірки. Угода дозволяє AMLA контролювати до 40 груп і організацій під час першого відбору.

Для невідібраних суб’єктів ПВК/ФТ залишається національний нагляд. Управління буде визначати, щоб відібрані суб’єкти мали внутрішні політики та процедури для виконання цільових фінансових санкцій заморожування та конфіскації активів.

Текст попередньої угоди буде відредагований та представлений для затвердження представникам держав-членів і Європейському парламенту, а при схваленні Рада та Парламент формально приймуть текст.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ