АКТУАЛЬНО

Світова дипломатія: Ердогана порівняли з Хусейном, а Нетаньягу з Гітлером

Міністерство закордонних справ Ізраїлю висловило рішучий заклик до НАТО виключити Туреччину з Альянсу після нещодавніх погроз президента Реджепа Таїпа Ердогана. Зокрема, турецький лідер висловив припущення, що Туреччина може “увійти” в Ізраїль так само, як вона це зробила з Лівією та Нагірним Карабахом, що викликало гостру реакцію з боку Ізраїлю.

Про це йдеться в заяві міністерства закордонних справ Ізраїлю, передає “ДС” із посиланням на Times of Israel.

Слова Ердогана там назвали “небезпечною риторикою”, сприйнявши їх як погрози вторгнення в Ізраїль. Тож ізраїльським дипломатам доручили зв’язатися з усіма членами НАТО і закликати виключити Туреччину з Альянсу.

Раніше турецький президент заявив, що його країна готова “увійти” до Ізраїлю, згадавши Лівію та Нагірний Карабах. Reuters писав, що, вочевидь, Ердоган мав на увазі минулі операції Туреччини. У 2020 році Туреччина направила своїх військових до Лівії на підтримку визнаного ООН уряду національної згоди.

Однак після цих слів турецького президента міністр закордонних справ Ісраель Кац порівняв його з колишнім іракським диктатором Саддамом Хусейном.

У Туреччині не забарилися з відповіддю. Там заявили, що “як закінчився геноцид Гітлера, так само закінчиться і геноцид [прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна] Нетаньягу”. У заяві МЗС також наголосили, що тих, “хто прагне знищити палестинців”, притягнуть до відповідальності, як і “нацистів-геноцидників”.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ