АКТУАЛЬНО

Таємниче кладовище кам’яного віку виявлено в Фінляндії

Нове дослідження свідчить, що старовинне кладовище, яке десятиліття бентежило фінських археологів, може бути одним із найбільших кладовищ кам’яного віку в північній Європі. Розташоване на краю Полярного кола в Тайніаро, це місце стало предметом розкопок у 1959 році та пізніше в 1980-х роках. Хоча артефакти були описані, людські останки так і не були знайдені, ставлячи під сумнів природу цього місця.

Археолог Акі Хаконен з Університету Оулу у Фінляндії очолив новий аналіз, який підтверджує, що Тайніаро слугувало кладовищем з близько 200 поховальними ямами, створеними більше 6500 років тому громадами кам’яного віку. Навіть без збережених скелетних матеріалів, дослідники вважають це місце важливим кладовищем.

Археологи порівняли форму, розмір і вміст ям Тайніаро з іншими кладовищами кам’яного віку в Фінляндії, підтверджуючи його археологічне значення. Багато ям розглядають як могилу, і дослідження буде продовжено за допомогою георадару та аналізу ґрунту для вивчення місця без його порушення.

Тайніаро може вказувати на те, що суспільства кам’яного віку в регіоні Арктики були більшими та складнішими, ніж думалося раніше. Місце, спростовуючи попередні уявлення, може вказувати на тісний зв’язок між життям та смертю, де кочові групи можливо взаємодіяли з могилами у своєму оточенні.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ