АКТУАЛЬНО

Точність західного озброєння в Україні знизилася через роботу російської РЕБ

Точність низки видів західного озброєння, яке використовується українськими збройними силами, значно знизилася через активну роботу російських систем радіоелектронної боротьби (РЕБ). Про це пише The Washington Post, посилаючись на конфіденційні українські оцінки.

Видання пише, що після того, як рівень точності деяких видів американського озброєння значно знизився, Київ припинив їхнє використання. Йдеться про озброєння, яке має супутникове наведення. Зокрема, снаряди Excalibur і системи HIMARS.

«Наприклад, рівень успіху снарядів Excalibur, розроблених США, різко впав протягом кількох місяців – до менш як 10 відсотків уражень цілей», – розповіло джерело.

За даними видання, 6 місяців тому, після того, як українці повідомили про проблему, Вашингтон припинив постачання снарядів Excalibur.

The Washington Post пише, що ще до того, як Сполучені Штати припинили поставки, українські артилеристи в більшості припинили використання Excalibur, оскільки вони важчі за інші снаряди у використанні.

Що стосується російської РЕБ, то стверджується, що вона також перешкоджає роботі українських пілотів: «Для українських пілотів немає відкритих вікон, де вони відчувають, що не перебувають під прицілом».

Щодо HIMARS видання повідомляє, що вони протягом першого року застосування успішно знищували склади з озброєнням росіян і командні пункти, але на другий рік і їх почав глушити російський РЕБ.

Як пише The Washington Post, ця неефективність призвела до того, що дуже дорогі снаряди все частіше використовували для ураження менш пріоритетних цілей.

Київ досі вважає свої ракети HIMARS ефективними, але російське глушіння може призвести до того, що вони промахуватимуться приблизно на 15 метрів і більше.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ