АКТУАЛЬНО

У Хорватії тисячі людей вимагають виборів

У Хорватії наростає напруга: тисячі людей вийшли на антиурядовий мітинг у столиці Загребі, вимагаючи найвищих парламентських виборів. Організаторами протесту є 11 центристських та лівих опозиційних партій, які вважають, що сучасний уряд країни не здатен ефективно керувати ситуацією та протидіяти корупції.

Мітинг, який став найбільшим за останні роки, пройшов під гаслами “Досить!” та “Вибори зараз!”, і відображає загальну незадоволеність громадян політичною ситуацією в країні. Учасники дій обурені призначенням прем’єром Андреєм Пленковичем нового генерального прокурора Івана Турудіча, які приписують зв’язки з особами, пов’язаними з корупцією.

Протест став також відповіддю на відчуття обмеження демократичних свобод у Хорватії, яке, за словами представника Соціал-демократичної партії Даворко Відовіча, не відповідає очікуванню народу. Його заява підкреслює серйозність ситуації та наголошує на необхідності швидких та рішучих дій для відновлення демократичних норм.

Хоча в країні заплановані парламентські та президентські вибори на 2024 рік, протести підштовхують до того, щоб вони відбулися якнайшвидше. Наразі дати вибірку ще не визначено, але тиск суспільства на уряд зростає, що може призвести до невідкладних змУ Хорватії ін у політичному ландшафті Хорватії.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ