АКТУАЛЬНО

У Польщі розповіли, чому їх пілотам заборонено збивати російські ракети та дрони

Нещодавні повідомлення в ЗМІ розкривають причини, чому польським пілотам заборонено збивати російські ракети та дрони, які порушують повітряний простір Польщі. Незважаючи на те, що польські військові вважають, що Росія свідомо порушує їхній повітряний простір, офіційні представники Варшави намагаються стримувати польських пілотів від активних військових дій.

Російські окупанти не зупиняються в атаках на мирні міста України, використовуючи різноманітне озброєння. При цьому ракети та БПЛА іноді становлять загрозу й для інших держав, зокрема Польщі, Румунії та Молдови. Журналісти Defence Romania з’ясували, чому Варшава не перехоплює повітряні цілі ЗС РФ.

Під час візиту до Польщі аналітики змогли поспілкуватися з експертами та високопосадовцями Міністерства закордонних справ і Офісу національної безпеки. Виявилося, що юридична лазівка не дозволяє пілотам винищувачів F-16 збивати російські цілі.

Згідно з законодавством сусідньої з Україною країни, льотчики в мирний час спершу мають встановити візуальний контакт із ціллю, а потім лише атакувати її, як зазначають польські чиновники.

“Він (пілот, — ред.) не може атакувати ціль, яку бачить на радарі, поки не побачить її фізично. Він має впевнитися, що це не помилкова ціль, наприклад, український гелікоптер чи інша техніка. А оскільки російські безпілотники або ракети входять у повітряний простір Польщі на дуже короткий проміжок часу, їх майже неможливо збити”, — йдеться в повідомленні.

Офіційні особи Варшави при цьому переконані, що Росія навмисно порушує повітряний простір їхньої країни, і це певна перевірка швидкості реакції Заходу. Лише одного разу було підтверджено, що це була випадковість і помилка.

Загалом у НАТО, як дізналися журналісти, наразі немає єдиної думки щодо перехоплення ракет ЗС РФ або безпілотників, які заходять у повітряний простір країн-членів Альянсу.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ