АКТУАЛЬНО

У Верховній Раді України зареєстровано законопроекти про економічне бронювання військовозобов’язаних

У Верховній Раді зареєстровано два законопроекти, що стосуються економічного бронювання українців від мобілізації до війська. Документи під номерами №11332-2 та №11338 оприлюднені на офіційному сайті парламенту. Автором обох проектів є народна депутатка від “Слуги Народу” Людмила Буймістер. Обидва законопроекти були зареєстровані у Раді 28 червня.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту №11332-2, який внесений “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вимог до сплати єдиного соціального внеску для здійснення бронювання військовозобов’язаних”, цей документ є альтернативою законопроекту №11332. Основна мета законопроекту полягає в уточненні та доповненні чинного законодавства України щодо бронювання військовозобов’язаних.

Також Людмила Буймістер внесла до Ради проект закону №11338 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо особливостей бронювання військовозобов’язаних”, який системно пов’язаний із законопроектом №11332-1.

Згідно з обома законопроектами, пропонується, що до припинення або скасування дії воєнного стану суб’єкти господарювання, які здійснюють бронювання військовозобов’язаних працівників, сплачуватимуть до державного бюджету збір у сумі, що дорівнює 1200 неоподаткованим мінімумам доходів громадян (20 400 гривень).

Також у законопроекті пропонується визначити критерії для підприємств, установ та організацій, які підлягають бронюванню військовозобов’язаних, включаючи ті, що сплачують Єдиний внесок заробітної плати більше ніж п’ять мінімальних заробітних плат (40 000 гривень) і мають штатну чисельність працівників від 10 осіб, що становить до 50% кількості призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

До інших положень законопроекту входять уточнення категорій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню, та встановлення нових критеріїв для визначення критично важливих для економіки України підприємств, установ та організацій.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ