АКТУАЛЬНО

Учена зі США розробила патч для скринінгу раку, який кріпиться до бюстгальтера: новий засіб у боротьбі з захворюванням

Дослідниця з Массачусетського технологічного інституту, Канан Дагдевірен, представила інноваційну концепцію портативного пристрою для скринінгу раку.

Розробка пристрою була викликана особистим досвідом – захворюванням тітки вченої на рак молочної залози у 2015 році. За 6,5 року команда Дагдевірен розробила “гнучкий ультразвуковий патч” розміром із долоню, який можна прикріпити до чашки бюстгальтера за допомогою магнітів.

“Ця технологія тепер не лише ідея на папері, це реальність, яку можна тримати в руках, накладати на груди та виявляти аномалії”, – зауважує вчена Канан.

На сьогоднішній день найбільш ефективним методом скринінгу раку молочної залози є мамографія, яку рекомендується проводити   для жінок після 40 років. Проте цей метод може викликати деформацію пухлин через стискування тканин, а також не є ефективним для жінок з щільною тканиною грудей.

Розроблений Дагдевірен і її командою ультразвуковий патч має розмір долоні, виготовлений за допомогою 3D-принтера і відповідає формі грудей. Пристрій збирає дані в реальному часі, які можна передавати безпосередньо на телефон жінки через відповідний додаток. Наразі пристрій вимагає підключення до ультразвукового апарата для перегляду зображень.

У липні 2023 року команда вченої представила перший підтверджений концепції пристрій у журналі Science Advances, де демонструвалося, що сканер може виявляти кісти розміром до 0,3 сантиметра в діаметрі у грудях. Зараз вчені готуються до більш масштабних випробувань з участю більшої кількості учасниць.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ