АКТУАЛЬНО

Угорщина блокує закон щодо заморожених російських активів

Угорщина не підтримує ухвалення закону, який має важливе значення для України, а саме – можливість отримати прибуток від заморожених російських активів. Цей закон дозволив би Україні отримати значні кошти, які можна було б використати для підтримки економіки та зміцнення національної безпеки в умовах воєнного конфлікту з Росією.

Йдеться про нещодавнє рішення ЄС почати використовувати для військової підтримки Києва прибуток від 190 мільярдів доларів РФ, які розміщені в бельгійському центральному депозитарії цінних паперів Euroclear.

Будапешт хоче погоджувати кожну таку виплату і виступає проти автоматизації платежів.

«Посланник Угорщини заперечував проти прискорення виплат, відмовившись від вимоги автоматичної підтримки для кожної виплати Україні… Наразі вони блокують усе, що пов’язано з військовою підтримкою України”, – пише з посиланням на джерела Financial Times.

Передбачається, що заперечення Будапешта збережуться, принаймні, до виборів до Європарламенту в червні.

Чиновники ЄС запропонували Угорщині угоду, за якою їхня частка брюссельських фондів не використовуватиметься для закупівель зброї для України. Це переконало Будапешт не накладати вето на всю схему, «але він стримує реалізацію умов, не підтримавши необхідне законодавство».

Дипломати сподіваються, що вдасться знайти спосіб вирішити ці проблеми до того, як платіж буде заплановано на липень. Угорщина відмовилася від коментарів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ