АКТУАЛЬНО

Україна отримає від Швеції геосканувальний прилад для розслідування воєнних злочинів РФ

Під час зустрічі українські та шведські правоохоронці обговорили можливість передачі Україні геосканувального приладу для пошуку тіл, який допоможе в розслідуванні воєнних злочинів російської федерації. Про це повідомляє Національна поліція України.

В Єдиному реєстрі осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, вже є дані про понад 37 тисяч осіб.

До зустрічі долучилися більш ніж 200 представників поліції, прокуратури з розслідування воєнних злочинів та Департаменту юстиції Швеції. Національну поліцію представляли начальник управління документування воєнних злочинів Головного слідчого управління Олександр Шаповалов, заступник начальника управління оперативного супроводу розслідування воєнних злочинів Департаменту карного розшуку Андрій Астаф’єв та заступник начальника Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва Володимир Шерстньов.

Учасники української делегації обговорили з керівниками підрозділів управління кризовими ситуаціями міжнародного характеру та міжнародних операцій шведської поліції можливості надання матеріально-технічної допомоги в розслідуванні воєнних злочинів, розмінуванні, протидії незаконному обігу зброї та діяльності кінологічних підрозділів.

У вересні 2024 року шведська сторона передасть Україні геосканувальний прилад та забезпечить навчання криміналістів, які будуть з ним працювати. Крім того, шведська делегація незабаром прибуде до України для обговорення придбання спеціально обладнаного контейнера для організації роботи з ідентифікації жертв на місці події та інших потреб поліції в розслідуванні воєнних злочинів РФ.

Шведські правоохоронці поділилися власним досвідом використання провідних технологій в роботі поліції, зокрема геосканерів, які використовують для пошуку тіл, прихованих предметів у ґрунті шляхом сканування та виявлення відмінностей у структурі ґрунту. Вони також розповіли про особливості використання спецконтейнеру для організації роботи з ідентифікації жертв на місці події.

Своєю чергою, українські правоохоронці повідомили іноземним колегам про результати розслідування воєнних злочинів росії та підходи і навички, які для цього використовують. Для виконання нових завдань в Нацполіції запровадили спеціалізації слідчих та оперативників з розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, і створили спеціалізовані управління з документування й розслідування воєнних злочинів, а також їх оперативного супроводу. Вони діють не тільки на базі Центрального апарату, але й у регіонах, що найбільше постраждали від повномасштабного вторгнення. Поліцейських цих підрозділів забезпечують всім необхідним обладнанням, новітніми технічними засобами для фіксації злочинів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ