АКТУАЛЬНО

Україна сподівається на тиск світової спільноти на Росію після Глобального саміту миру в Швейцарії

Україна вірить, що єдиний голос світової більшості на Глобальному саміті миру, який відбудеться у Швейцарії, змусить Росію прагнути миру, а не війни. Про це заявив перший секретар постійного представництва України при міжнародних організаціях у Відні Данило Кубай під час засідання Форуму з безпекового співробітництва ОБСЄ.

“Україна наполягає, що для досягнення справжньої перемоги над агресором необхідно відновити верховенство міжнародного права та встановити всеосяжний і тривалий мир на основі поваги до суверенітету і територіальної цілісності держав, як це закріплено у Статуті ООН та Гельсінському Заключному акті. Саме тому Президент України запропонував Формулу миру, і зараз Україна тісно співпрацює зі своїми міжнародними партнерами для підготовки до першого Глобального саміту миру, який відбудеться у Швейцарії 15-16 червня. Ми твердо віримо, що єдиний голос світової більшості на підтримку Статуту ООН змусить Росію йти до миру, а не до війни”, – зазначив Кубай.

Він підкреслив, що на сьогодні понад сто країн та міжнародних організацій підтвердили свою участь у Саміті. “Ми закликаємо всі країни, які ще не підтвердили свою участь, зайняти принципову позицію на підтримку міжнародного права і приєднатися до світової більшості на Саміті”, – додав український дипломат.

Під час свого виступу представник української делегації в ОБСЄ також поінформував про останні повітряні атаки Росії на українські міста та критичну інфраструктуру. “Подібно до тактики ‘людської хвилі’, яку російське командування широко використовує на землі, Росія застосовує той самий підхід до повітряних атак, намагаючись накопичити свої ракети, щоб відволікти увагу Збройних сил України, виснажити резерви засобів протиповітряної оборони й, таким чином, завдати максимальної шкоди”, – заявив він.

Кубай наголосив, що навіть загроза чергової масштабної екологічної катастрофи не зупиняє РФ від завдання ударів, як це було продемонстровано 1 червня, коли російські війська цілеспрямовано атакували Дніпровську ГЕС у Запоріжжі, серйозно її пошкодивши. “Такі дії вже стали російською військовою тактикою, оскільки її сили прагнуть створити чергову екологічну катастрофу”, – заявив він.

Дипломат підкреслив, що російський ракетний терор демонструє, “наскільки нагально Україна потребує систем протиповітряної та протиракетної оборони для захисту громадян і цивільної інфраструктури від безрозсудних атак Росії”. “Україна вдячна всім своїм міжнародним партнерам, які надали військову допомогу, включаючи системи протиповітряної оборони, в ці важкі часи, і ми закликаємо всі країни продовжувати свою підтримку, доки агресор не буде переможений”, – зазначив представник української делегації в ОБСЄ.

Глобальний саміт миру відбудеться 15-16 червня у Швейцарії. Очікується, що участь у ньому візьмуть глави держав та урядів з усіх континентів. Країни-учасниці вироблять спільну переговорну позицію і передадуть її Росії. Участь у саміті підтвердили понад 100 країн і міжнародних організацій.

Українська Формула миру – дипломатичний механізм, запропонований Україною для досягнення справедливого завершення війни, розв’язаної Росією.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ