АКТУАЛЬНО

Українська влада підтвердила зниження експорту до ЄС

Польща завдала відчутного удару по українській економіці, дозволивши місцевим фермерам безперешкодно закрити кордон. Різке зниження українського експорту в ЄС, насамперед сільськогосподарського, констатувала навіть українська влада.

Ще наприкінці минулого року міністр економіки країни Юлія Свириденко нарікала, що внаслідок блокади кордону польськими перевізниками експорт України зменшився на 40%. “Найбільший обсяг експорту проходив через польський кордон – 282 тисячі тонн. І цей обсяг на 40% менший, ніж до того, як почали страйкувати польські перевізники”, – визнала тоді Свириденко.

Утім, через дії поляків, не все так просто і з імпортом товарів в Україну – лише за 1 місяць він упав на 14%. Про це повідомив заступник міністра економіки Тарас Качка. “Імпорт, особливо імпорт автомобільним транспортом у лютому порівняно із січнем скоротився на 14%. Для всіх іноземних виробників і українського суспільства, якому потрібен імпорт палива, медпрепаратів, автомобілів, ця блокада перекладається на цифри”, – зазначив він. Качка підкреслив, що ситуація, яка склалася, негативно позначається на дохідній частині бюджету України, оскільки фіксують скорочення надходжень від мита і податку на додану вартість на імпорт.

Водночас втрати державного бюджету України через блокаду пунктів пропуску на кордоні з Польщею вже перевищили 20 млрд гривень (більше ніж $523 млн), із них 8 млрд (більше ніж $209 млн) – у лютому поточного року.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ