АКТУАЛЬНО

Українські чоловіки за кордоном призовного віку все ще не можуть отримати свої готові документи

Українські чоловіки призовного віку, які перебувають за кордоном, стикаються з труднощами у отриманні своїх готових документів. Проблема стосується тих, хто подав заявку на отримання документів до скандального розпорядження Кабінету Міністрів України від 23 квітня. Незважаючи на отримані смс-повідомлення про готовність документів, вони досі не можуть їх отримати.

Роз’яснень від Кабміну після набуття чинності закону про мобілізацію все ще не надійшло.

За законом зберігати готовий документ у відділенні ДП «Документ» мають 3 місяці. Тож зараз для багатьох чоловіків ключовим стало питання, коли починається відлік цих 3 місяців. І тут відповіді різняться. Один інспектор відповідає: «з дати отримання СМС і час “технічних проблем” не враховується». Інший відповідає, що відлік починається з дати надходження паспорта у відділення.

Статуси готовності паспорта на ресурсах ДП «Документ» і ДМС закрили – показує статус «персоналізовано».

Багато хто пише скарги в ДМС, на що отримує відповідь, що документ передали до паспортного сервісу, і подальша його доля залежить тільки від них (на скріншоті). Сам «Документ» на скарги не відповідає. Інспектори пропонують клієнтам писати звернення на директора сервісу Прокопченка Сергія.

У різних відділеннях надходить різна інформація і про те, чи можна написати заяву про продовження терміну зберігання документа. У Празі кажуть, що написати заяву можна навіть онлайн. У Варшаві – що така заява законом не передбачена.

Звернення до поліції та до юристів поки що результатів не дали – інспектори та голови відділень посилаються на технічні труднощі і кажуть, що потрібно почекати.

Голова відділення ДП «Документ» у Стамбулі прямо говорить людям, що все це відбувається через «наказ», з яким ознайомитися у відкритому доступі не можна.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ