АКТУАЛЬНО

Українських військовополонених купують “кадирівці”, щоб обміняти їх на своїх бійців

За даними The Times, російські війська здійснюють торгівлю українськими військовополоненими на так званому “чорному ринку”. Про це повідомив речник Українського координаційного штабу з питань лікування військовополонених, Петро Яценко. Зокрема, відзначено активне викуповування полонених українців чеченськими воєнізованими формуваннями, які надалі намагаються обміняти їх на своїх утримуваних.

“Були випадки, коли наших поранених викуповували у російської армії, вивозили до Грозного, а потім обмінювали на своїх”, — розповів Яценко. Зазначено, що під час повномасштабного вторгнення Російської Федерації до України перекинули близько 10 тисяч кадирівців, проте їхня участь переважно обмежувалася поліцейськими та матеріально-технічними операціями віддалено від лінії фронту.

За відомостями видання, саме тому “кадирівці” активно здійснюють закупівлю полонених у інших підрозділах росіян, оскільки не можуть безпосередньо приймати участь у боях і захоплювати полонених.

У публікації також подається історія одного з українських в’язнів, який опинився у полоні до так званих бойовиків “ДНР”.

Чоловік отримав поранення в околицях Авдіївки у лютому 2023 року і, прибувши самостійно на позицію Сил оборони, виявив, що її захопили росіяни.

Спочатку його два дні піддавали знущанням військові “ДНР”, а потім його перевели на позиції “кадирівців” і повідомили, що його відправлять до Грозного.

Боєць був здивований, коли у Чечні до нього стали ставитися відносно доброзичливо. Зокрема, місцеві лікарі провели операції, але йому довелося ампутувати поранені ноги та руки.

Після одужання в лікарні його перевезли в підвал, де він перебував разом із 60 іншими українськими в’язнями, які готувалися до обміну на п’ятьох чеченців.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ