АКТУАЛЬНО

Унікальні стародавні винаходи, які сильно випередили свій час

5 унікальних стародавніх винаходів, які сильно випередили свій час

  • Голуб-дрон на паровій тязі: У 428 р. до н. е. грецький винахідник Архіт Тарентський вигадав не лише теорію акустики, але й дерев’яного голуба, що здійснював паровий політ. Незважаючи на вражаючу ідею, винахід залишився непрактичним без використання камери.
  • Автоматичні двері: У І столітті н.е. інженер Герон Олександрійський створив автоматичні двері у храмі, які відчинялися за допомогою пневматичної системи та теплового тиску, викликаного розпаленням вогню.
  • Античний автомат для води: Герон також винайшов систему для продажу благословенної води в римському храмі. Відвідувачі кидали монетки, щоб відкрити водяний механізм і отримати священну рідину, регулюючи кількість води залежно від суми.
  • Сейсмоскоп: Древньокитайський вчений Чжан Хен створив сейсмоскоп у 132 р., який реагував на землетруси за допомогою молоточка та драконів, виводячи кульку та визначаючи напрямок катастрофи.
  • Віз з навігаційною системою: У Епоху Троєцарства китайський винахідник Ма Цзюнь створив віз із вбудованим компасом, використовуючи складну систему шестерень, щоб завжди вказувати в одному напрямку. Без магнітного компасу, винахід був інноваційним для свого часу.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ