АКТУАЛЬНО

Уряд Ірландії оголосив про найзначущі зміни в історії країни у сфері її нейтралітету

Міністр закордонних справ та водночас оборони Ірландії, Міхол Мартін, оголосив про наміри перегляду оборонної політики країни, спрямованого, зокрема, на удосконалення процедури висилки миротворчих контингентів – важливого елементу ірландської нейтралітету.

Ключова зміна, впроваджена урядом Ірландії, полягає в відмові від системи “потрійного замка”. За цією системою, щоб розгорнути контингент від 12 військових за кордоном, потрібно отримати згоду уряду, парламенту і Ради безпеки ООН. Ірландія пропонує виключити з цього переліку обов’язковість звернення до Радбезу ООН, враховуючи його обмежену ефективність через події в Україні.

Зміни дозволять Ірландії брати участь у миротворчих місіях, організованих іншими структурами, такими як ЄС чи Африканський союз. Також це надасть можливість надавати допомогу безпосередньо країнам, що просять про міжнародну підтримку.

Помічено, що в рамках оновлення оборонної політики, Ірландія розробить нову Стратегію національної безпеки і створить першу стратегію морської безпеки, враховуючи важливі телекомунікаційні кабелі у своїх прибережних водах.

Також передбачено створення Управління національної безпеки для видачі допусків та захисту секретної інформації ЄС, враховуючи необхідність обміну конфіденційною інформацією з Євросоюзом. Попри наголос на посилення безпекової співпраці з ЄС і НАТО, Міхол Мартін підкреслив неприйнятність змін у політиці військового нейтралітету та членства в Альянсі.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ