АКТУАЛЬНО

Уряд Іспанії оскаржить у суді громадську ініціативу про “незалежність Каталонії”

Іспанський уряд подасть позов до суду проти рішення парламенту Каталонії щодо розгляду громадської ініціативи, що закликає до проголошення незалежності регіону.

У лютому керівництво парламенту Каталонії висловило підтримку розгляду ініціативи політичного блоку “Каталонська солідарність за незалежність”, яка передбачає проголошення незалежності регіону від влади Іспанії.

Міністр юстиції іспанського уряду Фелікс Боланос заявив, що Мадрид оскаржить пропозицію громадянської ініціативи в Конституційному суді, що “негайно паралізує” її розгляд у регіональній асамблеї Каталонії. Він також додав, що іспанський уряд “виступає проти будь-якого закону, який розколює суспільство, викликає скарги, породжує соціальні та політичні розбіжності”.

Поточний уряд Іспанії, керований прем’єр-міністром Педро Санчесом, залежить від підтримки дрібних каталонських партій, зокрема й радикальної Junts на чолі з Карлесом Пучдемоном – одним із лідерів сепаратистського референдуму у 2017 році. За обіцянку Санчеса ухвалити закон, що надасть амністію учасникам спроби проголошення незалежності Каталонії, Junts обіцяла підтримку.

У той час як Пучдемон переховується від іспанського правосуддя за кордоном, він взяв участь у регіональних виборах на чолі Junts у травні цього року.

Останнє опитування показало, що підтримка незалежності Каталонії серед мешканців регіону зменшилася після неуспішної спроби відокремлення у 2017 році: наразі 51% каталонців висловилися проти і 42% – за.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ