АКТУАЛЬНО

В Албанії виявлено найбільше в світі родовище природного водню в шахті

Найбільший природний потік газоподібного водню, який виявлений, витікає через резервуар глибоко всередині хромової шахти в Албанії. Вчені повідомляють про цю знахідку в новому дослідженні, зауважуючи, що це відкриття може відкрити шлях до нових, чистих методів видобутку водню для використання як екологічно чистого палива.

Водень давно вважається альтернативою викопним видам палива, оскільки його можна спалювати без виділення парникових газів. До цього часу природні джерела водню були важкодоступними, а сам ресурс зазвичай вироблявся з природного газу за допомогою процесів, що вимагають великих енергетичних затрат і викидають вуглекислий газ.

Незважаючи на те, що водень відіграє важливу роль у житті глибоко в земній корі, дослідники довгий час вважали, що його висока реактивність перешкоджає його нагромадженню у великих підземних родовищах.

Ситуація змінилася, коли в 1992 році вперше виявили горючий газ у шахті Булкізе в Албанії. Серія вибухів у 2011, 2017 та 2023 роках збільшила підозри щодо того, що газ без запаху дійсно є воднем. Тепер дослідники встановили, що шахта може знаходитися на вершині розлому, що містить від 5 000 до 50 000 тонн дорогоцінного ресурсу.

Аналізуючи газ, що виділяється у шахті, дослідники виявили, що він складається на 84% з водню, а також містить менші кількості метану та азоту. Розраховуючи потік газу, вони припускають, що шахта виділяє близько 11 тонн водню щорічно, що еквівалентно 34 кілограмам на день. Враховуючи інші потоки в тій же шахті, загальна кількість газоподібного водню, яка проходить через неї, становить близько 200 тонн на рік.

“Наше дослідження виявило високий рівень виділення майже чистого геологічного водню, що свідчить про потенціал нового первинного джерела енергії”, – зауважили вчені.

Цікаво, що шахта Bulqizë знаходиться в районі, де є багато залізних руд, відомих як офіоліти, які, як відомо, генерують водень, реагуючи з водою. Тому дослідники припускають, що інші значні природні поклади водню можуть знаходитися під іншими офіолітовими відслоненнями в інших місцях.

“Ми виявили, що офіоліти, які є мантійними породами океанічної кори, що виноситься на континенти, не тільки є ефективними джерелами, але й мають потенціал для розміщення високоякісних, багатих на водень газових покладів”, – підсумували вчені.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ