АКТУАЛЬНО

В Берліні зустрінуться лідери Франції, Німеччини та Польщі, щоб узгодити єдину позицію щодо України

Саміт відбувається на тлі загострення напруженості між Берліном і Парижем.

БЕРЛІН — Президент Франції Еммануель Макрон у п’ятницю поїде до Берліна, щоб зустрітися з канцлером Німеччини Олафом Шольцем, щоб зменшити напруженість навколо України, яка вилилася на відкритий світ останніми тижнями, повідомили POLITICO високопоставлені німецькі та французькі чиновники.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск приєднається до лідерів Франції та Німеччини пізніше цього дня, за словами німецького чиновника, відзначаючи першу зустріч у «Веймарському трикутнику», форматі діалогу між трьома країнами після того, як Туск знову став прем’єр-міністром Польщі. у грудні.

Лідери мають намір, щоб зустріч стала демонстрацією єдності після напруженого періоду, коли франко-німецькі суперечки щодо України переросли у відкриту ворожнечу.

Тривала напруга почала кипіти наприкінці лютого, коли Макрон відмовився виключити можливість відправлення західних військ воювати в Україні, пообіцявши зробити « все можливе , щоб Росія не виграла цю війну». Більш обережний Шольц відповів , виключивши використання наземних військ з європейських країн.

Кілька днів потому Макрон, схоже, прямо відповів Шольцу. «Європа явно зіткнулася з моментом, коли потрібно буде не бути боягузами», – сказав він аудиторії в Празі. Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус відповів, що коментарі Макрона були «чимось, що насправді не допомагає вирішити проблеми, які ми маємо, коли справа доходить до допомагаючи Україні».

Німецькі чиновники скаржаться в приватному порядку, що хоча Макрон жорстко висловлювався щодо України, він не надав майже такої військової підтримки, як Німеччина.

Німецький Кільський інститут, який збирає національний внесок у військові зусилля України, вважає Францію явним відстаючим із 640 мільйонами євро військової допомоги порівняно з Німеччиною, яка надала або пообіцяла 17,7 мільярда євро.

Французи заперечують ці цифри та заперечують, що вони дають справді важливу зброю . «Франція обрала оперативну ефективність у своїй військовій допомозі Україні: обіцяйте те, що можете виконати, виконуйте те, що можете обіцяти», — нещодавно заявив міністр збройних сил Себастьян Лекорню в дописі на X.

Цього тижня Макрон відклав давно запланований візит в Україну через напруженість із союзниками через його дедалі більш агресивну риторику. У неділю Єлисейський палац оголосив, що візит відбудеться протягом «найближчих кількох тижнів».

Рішення про відкладення було прийнято, щоб дати час для переговорів із союзниками, які принесуть «відчутні результати» для України, сказав POLITICO французький дипломат, якому надали анонімність для обговорення делікатного питання.

Планується, що Макрон прибуде до канцелярії Берліна близько обіду в п’ятницю для двосторонньої розмови з Шольцем. Після зустрічі Макрона і Шольца має відбутися тристороння дискусія з Туском.

Лідери намагалися представити Веймарський формат як засіб зміцнення європейської безпеки, хоча далеко не ясно, що додавання Туска до обговорення допоможе згладити давні тертя між Шольцем і Марконом.

Офіційні особи в уряді Туска висловили співчуття жорсткішій риториці Макрона, а міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський нещодавно заявив, що присутність військ НАТО в Україні не є немислимою.

Високопоставлений німецький чиновник сказав, що від п’ятничних переговорів, метою яких було надіслати новий сигнал про єдність, не очікується жодних конкретних рішень чи оголошень.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ