АКТУАЛЬНО

В Єврокомісії передумали скорочувати використання пестицидів після протестів фермерів по всій Європі

Плани Європейської комісії з прискорення скорочення використання пестицидів можуть бути відкладені через протести фермерів у всій Європі, які вимагають збільшення цін на свою продукцію та послаблення екологічних правил.

Спочатку планувалося зменшити використання хімічних пестицидів у ЄС удвічі до кінця десятиліття, що становило частину стратегії “зеленого переходу” ЄС. Проте президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ця пропозиція стала “символом поляризації” і планує її відкликати.

“Наші фермери заслуговують на увагу до їхніх потреб. Я знаю, що вони турбуються про майбутнє сільського господарства та власне майбутнє,” – сказала фон дер Ляєн у виступі перед Європейським парламентом.

Вона також зауважила, що сільське господарство все одно мусить переходити на більш стійку модель виробництва.

Окремо, у вівторок, 6 лютого, Комісія рекомендувала ЄС зменшити чисті викиди парникових газів на 90% до 2040 року, знявши обмеження для сільського господарства. Початково Єврокомісія рекомендувала фермерам зменшити викиди, не пов’язані з CO 2, на 30% порівняно з рівнем 2015 року, щоб відповідати вимогам.

Ці кроки свідчать про уступки Брюсселю перед фермерами, які протестують у всій Європі проти зростання витрат, податків, імпорту дешевої продукції та обмежень через стратегію ЄС з протидії зміні клімату. Протести охопили Францію, Німеччину, Бельгію, Нідерланди, Польщу та Грецію. Нещодавно до протестів долучилися фермери Іспанії та Італії.

Раніше, у відповідь на протести, Брюссель пообіцяв не допустити перевантаження ринку через українську продукцію, яка надходить до ЄС, і відклав намір з виділенням більшої кількості землі для сприяння здоров’ю ґрунту та заохочення біорізноманіття.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ