АКТУАЛЬНО

Вплив місяця народження на ризик розвитку шизофренії: результати дослідження

Дослідження вчених з Австралії вказує на те, що особи, народжені в холодний період року, мають вищий ризик розвитку шизофренії через дефіцит вітаміну D у дитинстві.

Вчені проаналізували дані про 2,5 тисячі осіб і виявили, що у тих, хто стикався з недостатньою кількістю вітаміну D у ранньому віці, частіше діагностується шизофренія. Важливою асоціацією є той факт, що дефіцит вітаміну D найбільше спостерігається взимку.

Детальне вивчення анкет шизофреніків виявило, що більшість з них народилися в холодний період року, з весняним періодом на другому місці. Вчені підкреслюють, що, хоча дефіцит вітаміну D впливає на ризик розвитку психічних захворювань, генетика також відіграє значущу роль.

Зазначено, що якщо обидва батьки мають шизофренію, ризик захворювання у дитини становить 45 відсотків. У випадку, коли один із батьків страждає на це захворювання, ризик знижується до 13 відсотків. Присутність цього захворювання у бабусі або дідуся збільшує ризик до 5 відсотків, у рідних братів або сестер – до 12 відсотків.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ