АКТУАЛЬНО

Які проблеми європейці визначають для себе головними

На тлі виборів до Європейського парламенту, що відбудуться вже цього тижня, ключовим чинником, який визначає вибір європейців, стає зростаюче почуття страху та невпевненості.

Відповідно до аналізу Politico, ці емоції стали вирішальними у формуванні електоральної поведінки мешканців країн Європи, адже вони стикаються з численними викликами, як-от економічні та культурні зміни, непередбачувані кризи та військові конфлікти на континенті.

Згідно з результатами опитування Kapa Research, головною проблемою європейців є економічна невизначеність. У середньому 47% опитаних назвали «зростання вартості життя» своєю головною проблемою, і особливо актуальною вона є для жителів Франції, Німеччини та Румунії. Низка інфляційних потрясінь у період після пандемії змусила європейців побоюватися, чи зможуть вони зводити кінці з кінцями. Ба більше, це глибоке відчуття економічної невизначеності ще більше посилюється через почуття несправедливості, коли мова заходить про розподіл багатства. 81% респондентів вважають, що «в Європі багаті стають ще багатшими, а бідні – ще біднішими».

Другою своєю найсерйознішою проблемою європейці назвали міграцію. 68% опитаних заявили, що вважають імміграцію «загрозою громадському порядку», і тільки 23% зазначили, що бачать у ній «можливість для отримання нової робочої сили». Особливо відчутні такі побоювання в Німеччині та Італії.

Третьою за значимістю проблемою для жителів Європи стало «повернення війни в Європу». Як зазначає Politico, конфлікти в Україні та в секторі Гази є відносно новими факторами, але вже впливають на вибори в країнах ЄС цього року. Найгостріше це відчувається в Естонії, Угорщині, Польщі та Румунії – країнах, що межують або з Росією, або з Україною.

І, нарешті, європейські виборці вказують на страх перед штучним інтелектом. Хтось бачить у стрімкому розвитку технологій засіб поліпшення умов життя і прискорення економічного зростання, але в середньому 51% респондентів вважають штучний інтелект «загрозою людству».

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ