АКТУАЛЬНО

ЄС ініціює мирний саміт у Саудівській Аравії за участю Росії

До прийняття Глобального саміту миру залишилося лише кілька тижнів, але за інформацією, що з’явилася у західних ЗМІ, Європейський союз враховує можливість проведення ще одного подібного заходу у восени, причому з участю Росії. Наразі у ЄС розглядаються різні варіанти продовження дипломатичних переговорів щодо миру в Україні після запланованого саміту у Швейцарії, який відбудеться за ініціативою Києва 15-16 червня.

Зокрема, ЄС вважає за важливе організувати зустріч у Саудівській Аравії у восени з участю РФ, яка розглядається як продовження червневого саміту. Зазначимо, що у 2023 році в Джидді, Саудівська Аравія, вже відбулися перемовини з приводу російсько-українського конфлікту, у яких взяли участь понад 40 країн.

Експерти вважають, що можливий мирний саміт у Саудівській Аравії з участю РФ може винести на поверхню ряд важливих питань, які потребують вирішення.

“Саміт миру у Саудівській Аравії, ініційований ЄС, свідчить про прагнення наших партнерів до якнайшвидшого завершення конфлікту. Без участі Російської Федерації будь-які угоди не матимуть стійкого характеру. Проте, як зазначав президент України Володимир Зеленський, наші уявлення про мир, особливо справедливий мир, можуть відрізнятися від уявлень наших партнерів”, – відзначає політолог Олексій Буряченко.

Експерт зауважує, що після двох років війни деякі партнери все ще виявляють готовність сідати за стіл перемовин з росіянами без єдиної консолідованої позиції та на умовах Путіна.

“Інформація про можливий саміт у Саудівській Аравії наразі є неофіційною, але це те, про що говорять. Тому ми повинні пояснити нашим партнерам, що ми абсолютно не проти зустрічі восени у Саудівській Аравії. Проте, перш ніж це зробити разом з РФ, ми повинні встановити чітку дорожню карту завершення російсько-української війни і сформулювати умови капітуляції для Російської Федерації”, – наголошує Олексій Буряченко.

За словами експерта, усі ці напрацювання повинні базуватися на “єдиній формулі”, яка на даний момент перебуває на геополітичному столі — формулі миру України, або “формулі Зеленського”.

“Зустріч у Саудівській Аравії може стати частиною серії самітів миру, адже перший ініційований саміт у Швейцарії буде установчим. Але перед цим ми маємо зайняти єдину позицію, без якої буде складно досягти справедливого миру з Росією”, – підсумовує Олексій Буряченко.

Політолог Олег Саакян робить інший акцент, зазначаючи, що відсутність спростування інформації про саміт у Саудівській Аравії підтверджує логіку, яка наразі розглядається в Європейському Союзі. За його словами, ця логіка спрямована на демонстрацію неконструктивності Росії для Глобального Півдня, показуючи при цьому відкритість України та Заходу до будь-яких можливостей дипломатичного врегулювання конфлікту.

“Це стане узгодженим порядком денним між партнерами під час Саміту миру, який потім буде переданий Російській Федерації. Якщо РФ погодиться на ці умови і прийме їх як основу для дипломатичного завершення російсько-української війни, це буде оформлено на спільній зустрічі у Саудівській Аравії. Але якщо Росія відкине ці пункти, це буде демонстрацією її неконструктивного ставлення навіть до питань, які не стосуються геополітичних умов чи кордонів, що утримуються на протязі війни,” – констатує Олег Саакян.

Згода РФ на ці умови, на думку експерта, дозволить рухатися далі по шляху миру, узгоджуючи позиції між цивілізованими країнами, “які ставлять на перше місце силу права, а не право сили”.

Відповідаючи на запитання Фокусу щодо можливості згоди Росії на проведення саміту у Саудівській Аравії, Олег Саакян відмітив: “Багато буде залежати від того, як сформується порядок денний і які геополітичні умови будуть на той момент. Важливу роль відіграватиме динаміка війни і політична ситуація у Сполучених Штатах. Крім того, Китай також стане важливим фактором, оскільки має інтереси в глобальній безпеці. Тому ініціатива Європи провести саміт у Саудівській Аравії буде тестуванням для Китаю, щоб визначити, чи готовий він використовувати свій вплив на Росію у питанні війни між Росією та Україною в рамках дипломатичних зусиль”.

Президент України Володимир Зеленський вже висловив свою позицію щодо можливого мирного саміту у Саудівській Аравії. Він зазначив, що протягом нормандських переговорів та мінських угод відбулося близько 200 раундів переговорів з росіянами, проте результатів не було досягнуто.

Президент також заявив, що сідати за стіл переговорів з Росією не варто навіть у справах, пов’язаних з зерном, “бо РФ все одно буде брехати, тому угоду краще укладати через посередництво Туреччини та ООН”. Також він наголосив, що щодо миру також планують розглядати можливості спочатку встановити позиції без Росії, а потім передавати їм ці позиції.

У зв’язку з пропозиціями та ініціативами інших країн, зокрема, ЄС, президент Зеленський підкреслив, що Україна готова розглядати їх, “якщо йдеться про справедливий мир”.

Між тим, за інформацією російських ЗМІ, прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков, коментуючи інформацію про можливий мирний саміт у Саудівській Аравії, відзначив, що “поки що нічого не вирішено”. Проте представник Кремля уникнув уточнень щодо того, чи розглянула б Москва можливість участі в такому заході за запрошенням країн-членів ЄС, чи ж відкинула б це запрошення.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ