АКТУАЛЬНО

Єврокомісія рекомендує розпочати переговори про вступ України та Молдови до ЄС у червні

Цього місяця Європейська комісія планує рекомендувати розпочати переговори щодо вступу України та Молдови до Європейського Союзу, до того як Угорщина візьме на себе ротаційне головування в ЄС.

Як повідомляє Financial Times з посиланням на власні джерела, комісія наполягає на початку офіційних переговорів з Києвом та Кишиневом у червні, щоб надати країнам позитивний сигнал щодо їх прагнення вступити в ЄС.

Очікується, що у п’ятницю, 7 червня, Єврокомісія оголосить, що Україна відповідає критеріям, які раніше не були виконані. Це включає антикорупційні заходи, обмеження на політичне лобіювання, правила декларування активів державних службовців та захист мов національних меншин. Водночас рекомендація Брюсселя потребує згоди урядів усіх країн ЄС, і очікується, що Будапешт висловить заперечення, посилаючись на ставлення Києва до угорської меншини в Україні.

Додатково видання зазначає, що Угорщина має інші претензії, що стосуються прав меншин в Україні, зокрема використання неукраїнських мов, які виходять за межі офіційних вимог комісії. Відомо, що Угорщина прийме ротаційне головування в ЄС з 1 липня, що надасть їй додаткові важелі впливу на формування порядку денного засідань, пов’язаних з Україною. Проте Бельгія, яка наразі головує в ЄС, планує досягти одностайного рішення серед країн-членів блоку та провести перший раунд переговорів про вступ України до ЄС 25 червня, перед передачею головування Угорщині.

Варто зазначити, що через прийнятий у Грузії закон про “іноземних агентів”, який суперечить попередженням Брюсселя, країна не отримає рекомендації щодо вступу в ЄС.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ