АКТУАЛЬНО

Європейський Союз продовжує імпорт російського металу попри санкції

Європейський Союз за підсумками першого півріччя 2024 року імпортував 2,87 млн тонн металургійної сировини російського походження, витративши на це 1,4 мільярда євро. Ці дані, отримані з розрахунків GMK Center на основі інформації Eurostat, підкреслюють тривалість економічних зв’язків між ЄС і Росією попри санкції.

Основний обсяг імпорту припадає на напівфабрикати, зокрема на сляби та заготовки, з яких 1,71 млн тонн було куплено протягом шести місяців. Найбільшими імпортерами російських слябів стали Бельгія, Італія, Данія та Чехія. Італія і Латвія також закуповують значні обсяги російського чавуну. Крім того, помітно зріс імпорт російських феросплавів – на 74,3% більше у порівнянні з аналогічним періодом 2023 року.

Аналітики GMK Center зазначають, що російські виробники пропонують свою продукцію за значними знижками, що робить їх пропозиції привабливими для європейських покупців. Важливою причиною є те, що санкційні пакети ЄС тривалий час не включали повну заборону на імпорт металургійної продукції з Росії. Єврокомісія вирішила послабити обмеження на імпорт слябів, що викликає занепокоєння, що подібні дії можуть вплинути на зняття обмежень і на інші категорії продукції, такі як чавун.

Незважаючи на заклики депутатів ПАРЄ до посилення санкцій проти російської металургії, Росія змогла продовжити квоти на імпорт російських слябів на ще чотири роки, замість запланованого завершення у вересні 2024 року. Це дозволить Росії постачати в ЄС продукцію на понад 8 мільярдів євро.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ