АКТУАЛЬНО

Євросоюз планує підписати з Україною спільний договір про гарантії безпеки

За повідомленням видання Welt am Sonntag, Євросоюз розглядає можливість укладення спільного договору про гарантії безпеки з Україною. Проте, за зазначеннями джерела, такий договір не буде мати юридично зобов’язуючого характеру та не міститиме пункту про можливість відправлення військ на територію України.

Договір планують підписати не пізніше початку липня. Угоди “стосуються політичної, військової та економічної допомоги і призначені для застосування доти, доки Україна не приєднається до ЄС і НАТО”.

Текст уже погоджено з боку ЄС і тепер обговорюється з Києвом.

У документі, з яким ознайомилася газета, ідеться: “Європейський Союз і його держави-члени відіграють ключову роль у безпосередній і довгостроковій безпеці та стійкості України через військову, цивільну, гуманітарну, фінансову, торговельну та економічну допомогу, розміщення переміщених осіб, підтримку реформ, реконструкцію, але також за допомогою обмежувальних заходів і дипломатичної підтримки”.

Також, “ЄС запевняє Україну в негайних консультаціях у разі подальших атак”. Однак договір “виключає пряму участь солдатів ЄС разом з українськими солдатами в бойових діях проти Росії”.

Утім, при цьому Брюссель обіцяє Україні продовження поставок летальної та нелетальної зброї та продовження навчання солдатів.

Водночас, “зобов’язання мають не більш юридично обов’язковий характер, ніж двосторонні угоди про гарантії безпеки”, які з Україною вже підписали Німеччина, Данія, Франція, Італія, Фінляндія, Нідерланди та Латвія.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ