АКТУАЛЬНО

За будівництвом “нового” НПЗ у Кременчуці може стояти кум мера Малецького – журналістське розслідування

У будівництві “нового” Кременчуцького НПЗ може бути зацікавлена приватна структура з орбіти кума міського голови Віталія Малецького: депутати оскаржують законність рішення мерії.

Критично важливий для Полтавщини та всієї України промисловий вузол чи прибутковий бізнес для кума? У Кременчуці не вщухають пристрасті навколо будівництва “нового” нафтопереробного заводу приватною структурою, наближеною до влади міста. Місцеві жителі та частина депутатів ради оскаржують легітимність проведення “громадських слухань” і законність ухваленого мерією рішення про забудову.

Хто може стояти за зведенням сумнівного об’єкту, чому цей проєкт наразився на спротив із боку мешканців Полтавщини та до чого тут кременчуцький міський голова Віталій Малецький? Розбирався журналіст “СтопКора” Артем Ребров.

Наприкінці літа цього року рішення про будівництво в Кременчуці нового нафтопереробного заводу викликало більше запитань, ніж відповідей. Зокрема, чи справді існує нагальна потреба в реалізації цього проєкту саме в такому форматі (силами приватної структури та в масштабах, суттєво менших за зруйнований ворогом НПЗ)? І яким чином фірма “Алма оіл груп” зуміла так швидко отримати дозвіл на проведення робіт? Адже, як свідчить багаторічна практика розслідувань “СтопКора”, для оформлення дозвільних робіт на будівництво стратегічного об’єкту потрібно не менше року.

І ось журналістам “СтопКору” вдалося дізнатися нові деталі. Зокрема, на можливу відповідь вказують інсайдери з оточення мера Кременчука – Віталія Малецького. За даними цих джерел, до об’єкта може бути причетна особа, безпосередньо наближена до міського голови. А саме – його кум Віталій Марченко.

Згідно з документацією, територія для будівництва нового Кременчуцького заводу з нафтопереробки розташована неподалік від зруйнованого окупантами НПЗ.

Цю ділянку ТОВ “Алма Оіл Груп” орендує з вересня 2022 року. Однак є деякі цікаві нюанси, зазначає Артем Ребров. І ці деталі вказують на особу ймовірно зацікавленої в будівництві особи.

“Давнім другом, а за сумісництвом кумом Малецького є Віталій Марченко. З мережі про нього відомо небагато, зокрема те, що у 2021 році його обрали президентом Федерації боксу Кременчука. На аналітичній платформі Opendatabot за Марченком зареєстровано кілька компаній. Однак, якщо зазирнути детальніше, бачимо цікавий збіг. Дві земельні ділянки, що перебувають у власності його компаній, згідно з реєстрами, межують з ділянками, де “Алма” планує збудувати завод”, – зазначає розслідувач.

Примітно, що у компаній Марченка “Альфа груп 77” і “Аврора 2022” аналогічні “Алма оіл груп” види діяльності: “Оптова торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами” і “Неспеціалізована оптова торгівля”.

Виходить, що на трьох ділянках, які розташовані поруч одна з одною, зареєстровані абсолютно різні підприємства, проте з одним і тим самим видом діяльності?

Можна припустити, що будівництво нового НПЗ також певним чином належить до бізнес-інтересів Віталія Марченка.

Крім того, нещодавно в місцевому виданні “Кременчуцька газета” вийшла публікація, в якій зазначено, що Полтавський окружний адміністративний суд відкрив три провадження за позовами депутата Кременчуцької міської ради Богдана Лазоренка.

Із відкритих джерел на вебпорталі суду вбачається, що депутат оскаржує законність і легітимність проведення громадських слухань, що відбулися 21 липня в процесі громадських обговорень проєкту містобудівної документації, без яких сесійно неможливо затверджувати відповідні рішення. Другий позов стосується правомочності сесії Кременчуцької міської ради. І третє провадження стосується законності ухвалення самого рішення “Про початок внесення змін до детального плану території Північного промвузла міста Кременчука”.

Чи вийде у зацікавлених осіб побудувати в Кременчуці приватний міні-НПЗ? Наразі ця ідея наштовхнулася на спротив з боку ЗМІ, депутатів та місцевих жителів, які не брали участі в голосуванні. Своєю чергою, “СтопКор” продовжує стежити за перебігом цієї історії та готує низку нових запитів.

Нагадаємо, скандальний проєкт будівництва нового НПЗ у Кременчуці замість зруйнованого ракетними атаками росіян нібито підтримали на громадських слуханнях. Однак надати журналістам інформацію про його вартість, деталі та – головне – бенефіціарів у міськраді відмовилися. А компанія-замовник узагалі проігнорувала офіційний запит.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ