АКТУАЛЬНО

Зеленський у 2024 році постане перед найбільшим випробуванням свого лідерства

Друга річниця повного вторгнення Росії в Україну – настрої стають все більш похмуріші, пишуть редактори газети The Financial Times у своїй колонці.

“Однак вельми песимістичний погляд був би необгрунтованим. Завдяки мільярдам доларів західної підтримки, Україна вдалося перетворити одну з найпотужніших армій світу, доводячи свою витриманість. При цьому вона зберегла основні принципи демократії, навіть у важкі часи, коли нормальна політична діяльність була частково зупинена. Президент Володимир Зеленський виявився не лише здібним, але й надихаючим військовим лідером. Україна змогла сконсолідувати свою ідентичність і державність на основі цінностей і візії, що послужать їй в прийдешні роки. Країна наполегливо бореться за свій європейський, демократичний шлях, відмовляючись від моделі корумпованої диктатури, що втілилася в Росії під керівництвом Володимира Путіна”.

За словами журналістів, Москві вдалося значно збільшити свої військові витрати і перетворити економіку на військову.

“Уповільнення поставок західних боєприпасів в Україну – через затримки з політичним схваленням з боку США і нездатність Європи виконати навіть скромні завдання зі збільшення виробництва озброєнь – ставить Зеленського перед, можливо, найбільшим випробуванням його лідерства”, – зауважує FT.

Щодо викликів, що стоять перед Зеленським у 2024 році, редактори FT наголошують на необхідності продовження війни на виснаження проти російської армії:

  • Потрібно взяти на себе політичну відповідальність за мобілізацію до півмільйона українців, знизивши призовний вік і ускладнивши ухиляння від призову.
  • Перейти до стратегії активної оборони з метою утримання лінії фронту, поки війська перегруповуються для нового контрнаступу у 2025 році, і не зазнати втрат, що можуть підірвати його шанси.

“Зеленський має впоратися з усім цим, зіткнувшись з зростаючим внутрішнім тиском. Його високі рейтинги підтримки почали знижуватися. Хоча цивільні президенти в демократичних країнах мають право замінювати своїх генералів навіть під час війни, багато хто сприйняв його усунення Валерія Залужного з посади головнокомандувача Збройних сил як ризикований крок з політичними підводними течіями, враховуючи зростаючу популярність останнього. Зеленському потрібно буде вирішувати політичне суперництво, наприклад, з мером Києва Віталієм Кличком, мудро і не вдаючись до жорсткої тактики, яка відсилає нас до минулого України”.

“Звичайно, все це може виявитися марним, якщо союзники України не нададуть їй цього року необхідну зброю для протистояння Росії – передусім, протиповітряну оборону, артилерію і безпілотники. ЄС нарешті вдалося узгодити чотирирічний пакет фінансової підтримки у розмірі 50 млрд євро. Минулого тижня Сенат США схвалив виділення додаткових 60 млрд доларів на військову та економічну допомогу Україні, але перспективи законопроекту в Палаті представників залишаються невизначеними. Від того, чи буде він ухвалений, залежатимуть шанси Києва відтіснити російські війська на достатню відстань, щоб розпочати переговори про припинення війни, а також утримати Путіна від подальших нападів на Україну чи будь-кого іншого”, – резюмують редактори FT.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ